Άκρως ανησυχητικά είναι τα νέα όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς επελαύνει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να έχει φτάσει στα 1.834 νέα κρούσματα. Στην Κρήτη, τα 8 στα 10 κρούσματα αφορούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, 1 στα 3 στο Ιόνιο και 1 στα 4 στην Αττική.

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ λόγω της ραγδαίας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορονοϊού να δείχνουν τη μεγάλη εξάπλωση του εν λόγω στελέχους με κορωνίδα τη Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από ειδικούς έχουν υπογραμμίσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει εντός του καλοκαιριού γι΄αυτό και αποτελεί μονόδρομο ο εμβολιασμός το ταχύτερο δυνατόν.

Στην Αθήνα καταγράφηκαν 720 νέα κρούσματα, ενώ στην Κρήτη 221 ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 8 ασθενείς ενώ 123 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Διεξήχθησαν 38.547 τεστ και η θετικότητα τους ανέρχεται στο 4,7%.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.858 θάνατοι και 459.146 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες, γι’ αυτό και δεν έχει σημειωθεί επιδείνωση των υπόλοιπων επιδημιολογικών δεικτών, όπως οι νοσηλείες δηλαδή και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID – 19.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κανονικά κάθε Πέμπτη τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, ωστόσο οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και γι΄αυτό υπήρξε έκτακτη ανακοίνωση τη Δευτέρα (18/7).

Η αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αναμένεται να καταστεί κυρίαρχη στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως τις προσεχείς εβδομάδες. Στην Κρήτη, τα 8 στα 10 κρούσματα αφορούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, ένα στα τρία στο Ιόνιο και ένα στα τέσσερα στην Αττική.

Σαρωτική η μετάλλαξη Δέλτα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 89.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.760 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 141 (ημερήσια μεταβολή +6.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ανησυχία για την Αθήνα

Την ίδια ώρα αυξημένο κατά 170% είναι το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα του κορονοϊού.

«Η αύξηση έχει τη μορφή κύματος, έχει την εκρηκτική τάση που είδαμε στα προηγούμενα κύματα. Έχει ξεκινήσει το τέταρτο κύμα του κορονοϊού. Αυτό θα μεταφραστεί ανάλογα σε κρούσματα από τη μέση της εβδομάδας» διευκρίνισε ο καθηγητής.

Μίλησε τέλος, για εκρηκτική άνοδο τις τελευταίες ημέρες και εκτίμησε πως αναμένεται να προκύψει ρυθμός κρουσμάτων της τάξης των 1.500 την ημέρα στην Αττική.