Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους διαφόρους εορταστικούς στολισμούς με επίκεντρο φυσικά κάποιο δέντρο. Η επιλογή του δέντρου αποτελεί διαχρονικά ένα ζήτημα που προβληματίζει όσους θέλουν να στολίσουν ένα δέντρο κυρίως στο σπίτι αλλά και στους χώρους εργασίας ή αλλού.

Κατά καιρούς διατυπώνονται διαφόρων ειδών απόψεις για το ποια δέντρα και γιατί πρέπει να προτιμώνται για στόλισμα. Ο Ίαν Ρόθερχαμ καθηγητής οικολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam παρουσιάζει το… προφίλ του καλύτερου από διάφορες απόψεις χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στο βασικό ερώτημα «φυσικό ή τεχνητό» δέντρο η απάντηση του καθηγητή είναι σαφής.

«Τα τεχνητά δέντρα μπορούν να έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα εάν μάλιστα εισάγονται από το εξωτερικό και χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Παρόλο που τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν φυσικά να επαναχρησιμοποιηθούν, το ίδιο μπορούν και τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα εάν μεταφερθούν στον κήπο ή επιστρέφονται στους προμηθευτές»

Τα είδη

Οι πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων πωλούν μια ποικιλία από έλατα ένα ξεχωρίζει. Η Βερόνικα Κιούζακ διευθύντρια των δεντροκαλλιεργητών Pines and Needles με έδρα το Λονδίνο λέει ότι το έλατο Nordmann (Abies nordmanniana) είναι η πιο δημοφιλής επιλογή.

Είναι ένα δέντρο που φύεται στις ορεινές περιοχές νότια και ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες όπως η Γεωργία και η Τουρκία και καλλιεργείται ως χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγάλης διάρκειας. Οι βελόνες αυτού του έλατου είναι μαλακές στην αφή και δεν πέφτουν εύκολα καθιστώντας το πολύ καλή επιλογή για σπίτια με παιδιά και κατοικίδια και δεν υποχρεώνει τους κατόχους του να σκουπίζουν συνεχώς το σημείο που είναι τοποθετημένο.

Άλλες καλές επιλογές είναι το Noble έλατο, γνωστό για το μπλε-γκρι χρώμα του φυλλώματος του, και το έλατο Fraser, το οποίο έχει επίσης εξαιρετική συγκράτηση της βελόνας. Παρόλο που στους ανθρώπους αρέσει να αγοράζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους μόλις φτάσει ο Δεκέμβριος ή συχνά και αρκετά νωρίτερα η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θεωρείται από τους ειδικούς  η βέλτιστη. «Εάν επιλέγετε το γνήσιο προϊόν, θα συνιστούσαμε να μην βάλετε το δέντρο σας πολύ νωρίς. Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είναι το καλύτερο χρονικό σημείο για να βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας θα φαίνεται εκπληκτικό σε όλη την εορταστική περίοδο» λέει η Κιούζακ.

Όσον αφορά το ύψος τα δύο μέτρα είναι μια πιο δημοφιλής επιλογή καθώς τείνουν να ταιριάζουν όμορφα στα περισσότερα σπίτια αν και πάντα η επιλογή μεγέθους εξαρτάται από τον χώρο που είναι διαθέσιμος για τοποθετηθεί ένα δέντρο. Όσοι αγοράσουν ένα δέντρο θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι όσο πιο ψηλό είναι τόσο πιο μακριά θα είναι τα κλαδιά του όταν θα «ξετυλιχτεί» στο σπίτι μετά την μεταφορά του για να στολιστεί. Αυτό εγκυμονεί διαφόρων ειδών κινδύνους.

Αυτό που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροζωία του δέντρου αν είναι φυσικό είναι το πού ακριβώς το βάζετε στο σπίτι. Αφού το έχετε σε εσωτερικό χώρο, χρειάζεστε ένα σημείο που να είναι πολύ μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, όπως καλοριφέρ, κλιματιστικό, τζάκι, αφυγραντήρες κ.α. για να διατηρείτε φρέσκο.

Να σημειωθεί πάντως ότι όσον αφορά τα φυσικά δέντρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι μια εστία παρουσίας μεγάλου αριθμού ζωυφίων αλλά και εντόμων μ ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για ένα σπίτι τόσο σε επίπεδο καθαριότητας αλλά και πιθανών κινδύνων αλλεργιών κ.α.

Η διακόσμηση

Το τελευταίο βήμα είναι η διακόσμηση και είναι πάντα καλύτερο να αγοράζετε πιο φιλικά προς το περιβάλλον στολίδια. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται χάρτινα ή ξύλινα διακοσμητικά αντί για πλαστικά που έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οποιοδήποτε είδος πλαστικού αξεσουάρ είναι εχθρικό  στο περιβάλλον όταν θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Τα πλαστικά απόβλητα χρειάζονται χρόνια για να διασπαστούν στους χώρους υγειονομικής ταφής και μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον ή να καταλήξουν να εισέλθουν στις θάλασσες. Μια άλλη φιλική προς το περιβάλλον επιλογή στολισμού είναι τα φώτα LED που καταναλώνουν έως και 80 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια από τα άλλα είδη φωτιστικών μέσων.

Naftemporiki.gr