Μια Πολική καταιγίδα που θα συνοδεύεται από δραματική πτώση της θερμοκρασίας απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις, θα πνέουν πολύ ψυχροί άνεμοι και θα καταγραφούν θερμοκρασίες έως και μείον 50 βαθμούς Κελσίου, ειδικά στις βόρειες και μεσοδυτικές πολιτείες .

Σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι θερμοκρασίες έπεσαν κατά 20 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε μισή ώρα. «Το ψύχος θα είναι τόσο πολύ, που θα υπάρχει κίνδυνος κρυοπαγήματος μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά», σύμφωνα με τις αρχές.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποίησαν για την πιθανή εμφάνιση μιας ειδικής και σφοδρής καταιγίδας, του λεγόμενου «κυκλώνα -βόμβα»: Πρόκειται για μια εκρηκτική καταιγίδα που προχωρά πολύ γρήγορα: η πίεση του αέρα πέφτει ασυνήθιστα γρήγορα και μια ψυχρή αέρια μάζα συναντά μια θερμότερη.

«Δεν θα είναι απλώς μια χιονισμένη μέρα όπως θέλαμε στην παιδική μας ηλικία. Αυτό είναι σοβαρό», προειδοποίησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.


Ακυρώνονται χιλιάδες πτήσεις

Το ακραίο κρύο θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια εκατομμυρίων Αμερικανών. Χιόνι, πάγος και ισχυροί άνεμοι απειλούν να επηρεάσουν μαζικά την κυκλοφορία στους δρόμους και στον αέρα. Αμερικανική Μετεωρολογική συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της χώρας που πλήττονται ιδιαίτερα από το κρύο.

Στην πολιτεία του Κάνσας, τρεις άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από σφοδρή χειμερινή καταιγίδα.  Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση των δρόμων σε πολλά σημεία εξακολουθεί να είναι πολύ κακή.

Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα έχουν επίσης ακυρωθεί περίπου 3.000 πτήσεις, από και προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πλατφόρμα “Flight Aware”. Περισσότερες από 14.000 πτήσεις είχαν ήδη ματαιωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Προειδοποίηση για ακραίο παγετό έχει εκδοθεί για τις πολιτείες της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, της Αλαμπάμα και του Τέξας.
Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα προέτρεψε τους κατοίκους της πολιτείας του να προετοιμαστούν για θερμοκρασίες «Αρκτικής».

«Παρακαλώ φροντίστε τους φίλους σας, τους γείτονές σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας», ανέφερε η επίσημη ιστοσελίδα του κυβερνήτη. Σε ορισμένες περιοχές της Λουϊζιάνα, που έχει συνήθως πιο υποτροπικό κλίμα, αναμένονται «απειλητικές για τη ζωή» θερμοκρασίες έως και μείον 15 βαθμούς και με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Οι Πολικές θερμοκρασίες επηρεάζουν και το ζωϊκό βασίλειο: οι κάτοικοι στις ακτές του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, αγωνίζονται να σώσουν χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες από το δριμύ ψύχος, μετέδωσε το ABC News.  Πέρυσι, εθελοντές στο Τέξας έσωσαν κάπου 5.000 θαλάσσιες χελώνες που κινδύνευαν από τις ασυνήθιστα ακραίες χειμερινές καταιγίδες.