Την πεποίθηση ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, εκφράζει ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ.

Τα τελευταία δεδομένα από την αγορά δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα πλέον δυσμενή σενάρια -δηλαδή ότι η αύξηση θα πλησιάσει το 50%- που είχαν διατυπωθεί για το πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης παρομοιάζει την τωρινή κρίση, με τον ενεργειακό «πυρετό» του 1973.

«Σήμερα, 50 χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 που αφορούσε τις τιμές του πετρελαίου, βρισκόμαστε σε μια νέα που αφορά όμως όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, η αύξηση από την αρχή του χρόνου στο πετρέλαιο brent είναι 49,5%. Μια αύξηση που οφείλεται στη σημαντική ανάπτυξη που παρατηρείται στην αγορά μετά την δεκαοκτάμηνη περίοδο του COVID-19, στην πολιτική του OPEC που κρατά σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή και στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, είτε σχιστολιθικού πετρελαίου, είτε άλλων ενεργειακών προϊόντων, των οποίων επίσης οι τιμές κινούνται πολύ ανοδικά» λέει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,135 ευρώ η τιμή εκκίνησης -Αύξηση κατά 46%

Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη «ο χειμώνας για τον Έλληνα καταναλωτή θα είναι δύσκολος. Από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται μια αύξηση στις διεθνείς τιμές των βενζινών και του πετρελαίου. Στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 22% και του ντήζελ κατά 30%, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές τιμές».

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ επισημαίνει πως «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα ξεκινά η διάθεσή του σε μια τιμή 46% υψηλότερα από την τιμή του Οκτωβρίου 2020, στα 1,135 ευρώ /λίτρο». Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το 2020 ξεκίνησε από το 0,77-0,79 ευρώ και «έκλεισε» στο 0,90. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, στην Περιφέρεια και τα νησιά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι -κατά προσέγγιση- προσαυξημένη κατά 10 και 20 λεπτά, αντιστοίχως

Σχετικά με τα ενεργειακά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, ο Γιάννης Αληγιζάκης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα επιδοματική πολιτική, αναθεωρώντας την αρχική της απόφαση. Η θέση του ΣΕΕΠΕ στο ζήτημα αυτό ήταν από την αρχή σταθερή. Επιβάλλεται να διπλασιασθεί το επίδομα θέρμανσης τουλάχιστον στα 200 εκατ. ευρώ, και να καταργηθούν όλα τα κριτήρια, εκτός εκείνων που αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Στόχος είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των καταναλωτών. Εκτιμώ ότι τα νέα αναθεωρημένα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Αληγιζάκης: Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δράση -Ορατός ο κίνδυνος επιπτώσεων στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

Ο κ. Αληγιζάκης, συνεχίζοντας, τονίζει ότι «κανένα μέτρο στήριξης, από κανένα Κράτος δεν λύνει το πρόβλημα. Το κόστος είναι τεράστιο και δεν μπορεί δημοσιονομικά να το στηρίξει η Πολιτεία. Απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή δράση, στα πρότυπα της στήριξης που συντονισμένα παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πανδημία. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει και ο κίνδυνος για επιπτώσεις που θα απειλήσουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, είναι ορατός».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ, «η πανδημία επηρέασε σημαντικά τον κλάδο των καυσίμων. Το 2020 η αγορά συνολικά υποχώρησε 8%, ενώ το 2021, λόγω της μεγάλης μείωσης που καταγράφηκε στο α΄ πεντάμηνο, αφενός λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, η αγορά σήμερα κινείται στο -8%».

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Αληγιζάκης, «παρατηρείται από τον Ιούνιο, εξαιτίας και της αύξησης της τουριστικής κίνησης αλλά και της επανεκκίνησης της αγοράς, μια σημαντική βελτίωση, η οποία ελπίζουμε παρά τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες και η τελική μείωση για το 2021 θα είναι μικρότερη