Για «αναπόφευκτες συνέπειες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, για τα σχέδια της Ελλάδας να μεταφέρουν τους S-300 στην Ουκρανία από την Κρήτη, εφόσον αυτά αντικατασταθούν από αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot, όπως ανέφερε με δηλώσεις του χθες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τα “προκλητικά σχέδια της Ελλάδας να προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου με τους S-300 και άλλα ρωσικά/σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, ξεκάθαρα εχθρικά προς τη Ρωσία”.

«Αυτό θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα στην Ελλάδα να επανεξάγει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Μόσχα σε τρίτο μέρος χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας”, συνέχισε

Η παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες, προειδοποίησε. “Για να μην αναφέρουμε τη σημαντική αποδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον τομέα της αεράμυνας”.

“Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που θα σταλεί στο Κίεβο θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί εγκαίρως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πριν να είναι πολύ αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε τα ριψοκίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για την ευθύνη που της αναλογεί”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , μιλώντας το φθινόπωρο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, επεσήμανε ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου γίνονται μέρος της σύγκρουσης.
naftemporiki.gr