Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βλέπουν αυστηρές προειδοποιήσεις στα προϊόντα καπνού που τους προειδοποιούν για τους δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους για την υγεία. Τώρα μια μελέτη προτείνει ότι παρόμοια σήμανση στα τρόφιμα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κάνουν σοφότερες επιλογές όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για την υγεία του πλανήτη.

Το παράδειγμα των καπνικών προϊόντων

Σύμφωνα με τον Guardian, η έρευνα, από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Durham, διαπίστωσε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες που περιλαμβάνουν μια γραφική εικόνα – παρόμοια με εκείνες που προειδοποιούν για την ανικανότητα, τις καρδιακές παθήσεις ή τον καρκίνο του πνεύμονα στα πακέτα των τσιγάρων – θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιλογές των γευμάτων που περιέχουν κρέας κατά 7-10%

Πρόκειται για μια αλλαγή που θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, το 72% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως κρεατοφάγο. Ωστόσο, η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τους στόχους της για το καθαρό μηδέν, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 20% έως το 2030 και κατά 50% έως το 2050, προκειμένου να τους επιτύχει.

Ο Jack Hughes, υποψήφιος διδάκτορας που ηγήθηκε της μελέτης του Durham, δήλωσε: «Όταν συνδυάζετε αυτό [οι συμβουλές] με το γεγονός ότι η υψηλή πρόσληψη κρέατος συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας και ο τρόπος που εκτρέφουμε σήμερα, ή σίγουρα ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εκτροφής, συνδέονται επίσης σε μεγάλο βαθμό με το ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημικών κρουσμάτων, γίνεται σαφές ότι υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για τους οποίους ο σημερινός τρόπος που τρώμε κρέας ίσως δεν είναι ο καλύτερος»

Πώς έγινε η έρευνα

Ο Hughes και οι συνεργάτες του χώρισαν 1.001 ενήλικες κρεατοφάγους σε τέσσερις ομάδες και έδειξαν σε κάθε ομάδα εικόνες από ζεστά γεύματα τύπου καντίνας με κρέας, ψάρι, χορτοφάγους και χορτοφάγους – από μπιφτέκια μέχρι κις – με προειδοποιητική ετικέτα για την υγεία, προειδοποιητική ετικέτα για το κλίμα, προειδοποιητική ετικέτα για την πανδημία ή καθόλου ετικέτα.

Οι προειδοποιήσεις για πανδημία αποδείχθηκαν οι πιο αποτελεσματικές στο να αποτρέψουν τους συμμετέχοντες από την κατανάλωση των επιλογών κρέατος, μειώνοντας τις επιλογές τους κατά 10%, ακολουθούμενες από τις προειδοποιήσεις για την υγεία σε ποσοστό 8,8% και στη συνέχεια από τις προειδοποιήσεις για το κλίμα σε ποσοστό 7,4% – αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές και ότι οι συμμετέχοντες έκριναν τις προειδοποιήσεις για το κλίμα ως τις πιο αξιόπιστες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση αλλαγών στις γαστρονομικές επιλογές που θα μπορούσαν τελικά να ωφελήσουν το περιβάλλον. «Η επίτευξη του καθαρού μηδενός αποτελεί προτεραιότητα για το έθνος και τον πλανήτη», δήλωσε ο Hughes. «Καθώς έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες μειώνουν το κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ, η χρήση προειδοποιητικής ετικέτας στα προϊόντα που περιέχουν κρέας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να το επιτύχουμε, αν εισαχθεί ως εθνική πολιτική».