Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε με το που μπήκε το 2024 μια σειρά αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις με στόχο την ευθυγράμμιση των αποδοχών και των παροχών με την αύξηση των δαπανών και των ενοικίων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύσσοντας το 2024 «έτος συνταξιούχων», ανακοίνωσε τις τελευταίες αυξήσεις στις 16 Ιανουαρίου, αυξάνοντας την κατώτατη σύνταξη από 7.500 (230€) σε 10.000 λίρες (300€), υποσχόμενος να εξισώσει τις περισσότερες συντάξεις μέχρι τον Ιούλιο.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα διαθέσουμε επιπλέον 200 δισεκατομμύρια λίρες στους συνταξιούχους μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η αύξηση ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν

Η αύξηση ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν και παραμένει κάτω από το όριο της πείνας, που είναι 14.431 λίρες (440€), όπως ορίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (Turk-Is).

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, η αύξηση των συντάξεων έρχεται περίπου δύο μήνες πριν τις εκλογές -όπως και η τελευταία αύξηση των συντάξεων το 2023. Οι προεκλογικές ελεημοσύνες δίνουν πλεονέκτημα παρόλα αυτά στο κυβερνών κόμμα, αλλά δεν σταματούν τις πληθωριστικές τάσεις, σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές στην Τουρκία.

«Η αγοραστική δύναμη θα συνεχίσει να μειώνεται, επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δηλώνουν.

Οι αυξήσεις των συντάξεων αντιπροσωπεύουν τόσο μια απαραίτητη προσαρμογή σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού όσο και μια πολιτική έκκληση πριν από τις εκλογές.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές χωρίς να καταστρέψει εντελώς την τουρκική οικονομία», υποστηρίζουν