Έως σήμερα (24.08.2022), 2.001.337 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα “Γιατρός για Όλους”, δηλαδή έχουν επιλέξει Προσωπικό Γιατρό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου υγείας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 22,6% του δικαιούχου πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι μετά των πολιτών αυτών περιλαμβάνονται και κάποιοι που διαμένουν στην περιοχή της Αττικής, όπου ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά μπήκαν αυτόματα στο σύστημα καθώς είχαν ήδη οικογενειακό γιατρό, με βάση το προϋπάρχον σύστημα.

Οι περιφέρειες με την μεγαλύτερη συμμετοχή στις εγγραφές, αναδεικνύονται έως τώρα είναι η Κρήτη (38,1% των πολιτών της περιφέρειας έχει εγγραφεί), η Δυτική Μακεδονία (37,3%) και η Θεσσαλία (32,1%).
Όσον αφορά τους ιατρούς, έως σήμερα έχουμε ενεργούς 3.181 Προσωπικούς Ιατρούς ενώ για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο συνεχίζεται η προσέλευση ιδιωτών ιατρών στον ΕΟΠΥΥ για να συνάψουν σύμβαση και να ενταχθούν στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού – με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 31.08.2022.

Σύμφωνα δε με το σχετικό προγραμματισμό, την Πέμπτη 01.09.2022 θα ξεκινήσουν οι εγγραφές σε Προσωπικούς Ιατρούς στην Αττική και στον Νότιο Αιγαίο. Βέβαια δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για την εγγραφή γιατρών, γεγονός που πιθανότατα να επηρεάσει και τη διαδικασία των εγγραφών των πολιτών.
Διαδικασία εγγραφής σε προσωπικό ιατρό

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Επιλογή προσωπικών γιατρών

α) ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας , που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α' 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι:

α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ,

β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017,

γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.