Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία θα φέρει στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα αναμένεται να κλείσει τα κενά στη νομοθεσία που επιτρέπουν στους εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζόμενους μισθό μικρότερο του κατώτατου.

Ο υπουργός Εργασίας, Τόνι Μπερκ δήλωσε πως θα γίνει αδίκημα το να κακοπληρώνουν οι εργοδότες τους εργαζόμενους που θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνων και πρόστιμο που θα αγγίζει έως τα 7,7 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 4,2 εκατ.ευρώ). Οι κυρώσεις δεν θα ισχύουν για τους εργοδότες που κάνουν ειλικρινή λάθη, ξεκαθάρισε.
Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο θα διευκολύνει τους περιστασιακά εργαζόμενους να αποκτήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας στις εταιρείες που τους απασχολούν, θα θέσει στο μικροσκόπιο το πώς οι εργολαβικές εταιρείες χρησιμοποιούνται για να μειωθεί το εργατικό κόστος, και θα θέσει κανόνες στην gig economy.

Ο Μπερκ, σε συνέντευξή του στο Australian Broadcasting Corporation την Κυριακή, υποστήριξε πως ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα είναι μικρός αν και «υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα». Διευκρίνισε, επίσης, ότι επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 υπαλλήλους θα εξαιρούνται από ορισμένες διατάξεις.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Αυστραλίας, Τζένιφερ Γουέστακοτ, μιλώντας στο Sky News την περασμένη Παρασκευή υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

«Θα αυξήσει το κόστος, την πολυπλοκότητα, θα δυσκολέψει την περιστασιακή εργασία, θα κάνει πιο δύσκολη την απασχόληση ανθρώπων», τόνισε.

Tο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αυστραλίας έχει σχολιάσει ότι νόμος θα περιορίσει τις ανεξάρτητες συμβάσεις και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών παράδοσης φαγητού και κοινής χρήσης μέσω Διαδικτύου.