Επιβλήθηκε πρόστιμο στους δύο 25χρονους Ελληνοκαναδούς που διασώθηκαν από δύσβατο σημείο στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ και επιβλήθηκε στον καθέναν απ’ τους δύο 25χρονους. Οι δύο Ελληνοκαναδοί σώθηκαν ύστερα από μεγάλη επιχείρηση στο φαράγγι της Σαμαριάς με τη συνδρομή ελικοπτέρου Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και της ΕΜΑΚ Κρήτης.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2022 παρ.4, που αφορά σε παραβάσεις των απαγορεύσεων διέλευσης σε φαράγγια, δάση κλπ, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι δύο νεαροί αγνόησαν την απαγόρευση διέλευσης λόγω του καύσωνα και ξεκίνησαν το Σάββατο μια επικίνδυνη πεζοπορία, παρακάμπτοντας το κανονικό μονοπάτι από το Ξυλόσκαλο προς το φαράγγι, ακολουθώντας το μονοπάτι προς Γκίγκιλο, δεδομένης της απαγόρευσης. Κάποια στιγμή θέλησαν να βγουν από μονοπάτι και να κατέβουν προκειμένου να δουν όπως είπαν το ποτάμι, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των δυο πεζοπόρων. Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή του εντοπισμού τους από drone της ομάδας ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων. Επίσης, καταγράφεται η στιγμή που το drone εντοπίζει τους δυο 25χρονους τουρίστες εξαντλημένους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού και φαγητού.
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=P2-1LCETEWY

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Flashnews