Έπειτα από 3 ημέρες γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τον κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στην Ανδραβίδα, κατά τη διάρκεια άσκησης. Το μεσημέρι της Τετάρτης, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.
Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του».
Η ανάλυση των συντριμμιών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, έδειξε πως υπήρχε DNA του άτυχου Σμήναρχου.
Ο Άρης Κεραμίδης, θείος του άτυχου πιλότου δήλωσε στο OPEN: «Είχα μια ελπίδα ότι θα βρεθεί ζωντανός. Και η οικογένεια είχε ελπίδα, κρατούσε μια αισιοδοξία. Να μάθουμε, να ανασυρθεί η άτρακτος, το πιλοτήριο, το αεροπλάνο και να μάθουμε από τι έπεσε».
Στο μεταξύ, αύριο θα τελεστεί η κηδεία του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, στις 10:30 το πρωί, στην Τρίπολη, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι βεβαιώθηκε ο θάνατος του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, οι έρευνες στο σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος συνεχίζονται. Όπως ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, στο σημείο θα σπεύσει το ωκεανογραφικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος», με διπλό στόχο:

Να εντοπιστεί η άτρακτος του αεροσκάφους
Και το καταγραφικό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κόκπιτ.

Αν βρεθούν όλα αυτά, μαζί με τα συντρίμμια, οι ειδικοί θα μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.
Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι δύο F-4 Phantom είχαν απογειωθεί στις 10:15 το πρωί της Δευτέρας, για την εκπαίδευση των ιπταμένων στη ναυτιλία σε χαμηλό ύψος μέχρι τα 300 πόδια, δηλαδή περίπου 100 μέτρα πάνω από ξηρά και θάλασσα.
Με το γιατί να παραμένει προς το παρόν άγνωστο, το ένα βομβαρδιστικό κατέπεσε στις 10:30 από χαμηλό ύψος στα νερά του Κατάκολου, μόλις 8 ναυτικά μίλια από την ακτή του κόλπου και 25 από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
www.ethnos.gr