Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χάρκοβο και στο Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπό πολιορκία βρίσκονται η Χερσώνα και η Μαριούπολη. 

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν διοικητικό κτήριο και σπίτια στο Χάρκοβο

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, Χάρκοβο, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτήριο της πόλης, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα εισέρχεται στην έκτη ημέρα της.

Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στο Χάρκοβο και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. «Η άμυνα της πόλης αντέχει», τόνισε.

Ακόμη, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Βρετανία: μικρή «πρόοδος» στην ρωσική προέλαση στο Κίεβο

Η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο το τελευταίο 24ωρο, λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων και ο στρατός έχει αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως της πρωτεύουσας, όπως αναφέρουν σε ενημέρωσή τους οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. «Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της», αναφέρεται. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα αυτές τις πληροφορίες.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook. 

Χερσώνα: ο ρωσικός στρατός είναι προ των πυλών 

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (…) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

Χωρίς ρεύμα η Μαριούπολη

Στην Μαριούπολη, οι Ρώσοι χτύπησαν τις πηγές ηλεκτροπαραγωγής και τροφοδοσίας της πόλης με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η πόλη και να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και στις επικοινωνίες, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης.

Στην περιοχή Οχτρίκα σκοτώθηκαν 70 Ουκρανοί στρατιώτες, όπως ανακοίνωσαν δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο προϊστάμενος του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΑΝΤ1, Νικόλας Βαφειάδης, μεταφέροντας την εικόνα από όσα συνέβησαν στην διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ θα εγκαταλείψουν σήμερα το Ντονέτσκ

Όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ σήμερα, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.

Η αποστολή αυτή παρατηρούσε και ανέφερε παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Έντονο διπλωματικό «παχνίδι»

Εν τω μεταξύ, μετά από την αδυναμία σύναψης συμφωνίας ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία για να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Καταγγελίες για ρωσική θερμοβαρική βόμβα

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα. 

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε. 

Μπάιντεν: μην ανησυχούν οι Αμερικανοί για πυρηνικό πόλεμο 

Εν τω μεταξύ, «οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μία ημέρα αφότου ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα. 

Ο Πούτιν επικαλέστηκε τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.  Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς. Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χάρκοβο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

Απώλειες Τσετσένων

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της δημοκρατίας της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι δύο τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε εισβολή την Πέμπτη. «Δυστυχώς, έχουμε ήδη απώλειες μεταξύ των πολιτών της τσετσενικής δημοκρατίας. Δύο είναι νεκροί (ο θεός ας συγχωρέσει τις αμαρτίες τους), άλλοι έξι είναι τραυματίες και η κατάστασή τους είναι διαφόρων βαθμών σοβαρότητας», ανακοίνωσε ο αυταρχικός τσετσένος ηγέτης.

Η Μόσχα παραδέχεται ότι ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι. Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο περιοχές όπου ζουν άμαχοι, ωστόσο κατοικημένες περιοχές έχουν βομβαρδιστεί. Το Κίεβο από τη δική του πλευρά καταγγέλλει ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο. Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου, διαβεβαίωσε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν επιτίθεται» και ότι «θέλει οι Ουκρανοί να μπορέσουν να καθορίσουν το δικό τους μέλλον». Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές πως είναι ναζί και «τρομοκράτες», κάλεσε τους «ειρηνικούς πολίτες της Ουκρανίας» και τις «δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας» να «απελευθερώσουν (μαζί)» τη χώρα «από τους προδότες και τους κλέφτες».

Στην Τσετσενία, ο Ραμζάν Καντίροφ επιβάλλει καταπιεστικό καθεστώς, με τους «καντιρότσκι», μονάδες παραστρατιωτικών, να σπέρνουν τρόμο καταδιώκοντας τους εχθρούς του. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που λένε πως σίγουρα αναχωρούν για την Ουκρανία. Οι δυνάμεις υπό τον έλεγχο του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία