Γνωρίζουμε την ευαισθησία του σε ζητήματα κλιματικής κρίσης, όμως σήμερα ο σταρ του Χόλιγουντ, Λεονάρντο ντι Κάπριο (Leonardo DiCaprio) πήρε θέση και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η γιαγιά του σταρ, Έλεν Ιντενμπίρκεν (Helene Indenbirken) είχε γεννηθεί στην Οδησσό το 1915 και μετανάστευσε στη Γερμανία, το 1917.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail ο σταρ του «Τιτανικού» και κάτοχος βραβείου Όσκαρ προσέφερε το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ως δωρεά μέχρι σήμερα στην Ουκρανία. Έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια (7,6 εκατομμύρια λίρες) για την Ουκρανία – με τα αρχικά δημοσιεύματα να λένε ότι η δωρεά έγινε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. 

Ο «Λύκος της Wall Street» είχε μεγάλη αδυναμία στη γιαγιά του (την αποκαλούσε τρυφερά «Oma»,  δηλ. «γιαγιά» στα γερμανικά) και της έπαιρνε συχνά μαζί του στις πρεμιέρες των ταινιών του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών το 2008. Η δωρεά του 47χρονου σταρ ανακοινώθηκε από το International Visegrad Fund, σύμφωνα με τα πολωνικά Μέσα ενημέρωσης. Η ομάδα Βίσεγκραντ, γνωστή και ως χώρες του Βίσεγκραντ, είναι μια συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Και οι τέσσερις χώρες έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που καταφεύγουν στα σύνορα για να σωθούν από τον πόλεμο. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το Διεθνές Ταμείο του Βίσεγκραντ εργάζεται για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στις τέσσερις χώρες καθώς και σε άλλες, «ιδιαίτερα στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης». Ο ιστότοπος λέει ότι το ταμείο είχε ετήσιο προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων ευρώ, που του έδιναν οι τέσσερις κυβερνήσεις, που σημαίνει ότι η δωρεά του Ντι Κάπριο έχει ξεπεράσει ακόμη και αυτό το ποσό.

Η είδηση διχάζει τα social media, καθώς πολλοί σχολιάζουν ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στις ανθρωπιστικές δράσεις του Ταμείου και όχι στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο ΝτιΚάπριο δεν είναι ο μόνος διάσημος που στήριξε τους Ουκρανούς. Το ζευγάρι Μίλα Κούνις (Mila Kunis) και Άστον Κούτσερ (Ashton Kutcher) δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο ανακοινώνει τη συνεργασία του με τους οργανισμούς Flexport.org και AirBnB.org, προκειμένου να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. H 38χρονη Μίλα Κούνις, γεννήθηκε το 1983 στο Τσερνιβτσί της Ουκρανίας και πήγε στην Αμερική το 1991. Ο στόχος που έθεσαν είναι τα 30 εκατομμύρια, και πρόσφατα ενημέρωσαν ότι έχουν μαζέψει ήδη τα 15.

Το γνωστό μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ (Gigi Hadid), με καταγωγή από την Παλαιστίνη, ανακοίνωσε στο Instagram ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδά της από τον Fashion Month στον οποίο συμμετείχε στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται, ότι και η Μίκα Αργανιάρας, μούσα του Versace, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει μέρος των κερδών της, ενώ και η Μπέλα Χαντίντ, ενημέρωσε τους ακόλουθούς της ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της συναδέλφου της. «Πρέπει να πω ότι αισθάνομαι πολύ περίεργα να περπατώ σε επιδείξεις μόδας, γνωρίζοντας ότι συμβαίνει πόλεμος στην ίδια ήπειρο γι’ αυτό θα δωρίσω μέρος των κερδών μου αυτής της εβδομάδας μόδας, για να βοηθήσω οργανώσεις της Ουκρανίας. Στους φίλους και συναδέλφους και σε όποιον επίσης παλεύει με αυτό το συναίσθημα, ίσως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσαμε όλοι να συνεισφέρουμε» έγραψε στο Instagram η Μπέλα Χαντίντ.