Οι απαιτούμενες ώρες ύπνου και οι καλές συνήθειες μπορούν να διατηρήσουν την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.

Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για καλή υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία και αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μας «αποκαθίσταται» και σχεδόν όλα τα συστήματά του ενισχύονται.

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του όσο μεγαλώνει.

Αυτές είναι οι καθημερινές συστάσεις για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ:

Νεογέννητα, έως 3 μηνών, μεταξύ 14 και 17 ωρών ύπνου την ημέρα,

Βρέφη, από 4 έως 12 μηνών, μεταξύ 12 και 15 ωρών ύπνου την ημέρα.

Μικρά παιδιά, από 1 έως 2 ετών, μεταξύ 11 και 14 ωρών ύπνου την ημέρα.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 3 έως 5 ετών, μεταξύ 10 και 13 ωρών ύπνου την ημέρα.

Παιδιά σχολικής ηλικίας, από 6 έως 13 ετών, μεταξύ 9 και 11 ωρών ύπνου την ημέρα.

Έφηβοι, από 13 έως 18 ετών, μεταξύ 8 και 10 ωρών ύπνου την ημέρα.

Ύπνος και ενήλικες

Όσον αφορά στους ενήλικες, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ συμβουλεύει άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ και για εκείνους που είναι άνω των 65 ετών, αρκούν 7-8 ώρες ύπνου.

Πάντως, οι προαναφερθείσες συστάσεις μπορούν να απέχουν +/- μιας ώρας βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Για να κατανοήσει κάποιος πραγματικά τις ατομικές του ανάγκες ύπνου, πρέπει να λάβει υπόψη τη γενική υγεία του, τις καθημερινές του δραστηριότητες και την ποιότητα του ύπνου του.

Εάν ένα άτομο είναι παραγωγικό, υγιές και ευχαριστημένο με έξι ώρες ύπνου, τότε αυτό είναι αρκετό και, αντίθετα, σε περίπτωση που κοιμάται κάποιος οκτώ ώρες, αλλά συχνά αισθάνεται κουρασμένος, χωρίς συγκέντρωση, ίσως χρειαστεί να κοιμάται λίγο περισσότερο κάθε βράδυ.

Ορισμένες ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την απαιτούμενη ποσότητα ύπνου για έναν οργανισμό.

Ακόμα, αν κάποιος αθλείται ή εργάζεται έντονα μέσα στην ημέρα, τότε έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο.

Σημαντική η ποιότητα του ύπνου

Πέρα, όμως, από τις ώρες ύπνου, σημαντική για τη διατήρηση της ευεξίας είναι και η καλή ποιότητά του.

Ειδικότερα, αν κάποιος ή αισθάνεται κόπωση ακόμα και ύστερα από αρκετό ύπνο ή ξυπνά συχνά μέσα στη νύχτα ή έχει διαταραχές ύπνου, τότε υπάρχει ζήτημα με την ποιότητα του ύπνου.

Έτσι, για να κοιμάται κάποιος καλύτερα, πρέπει να υιοθετήσει μια ρουτίνα ύπνου και να πηγαίνει στο κρεβάτι την ίδια ώρα καθημερινά. Ακόμα, η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ήρεμη, σκοτεινή και να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία, ενώ πρέπει να αποφεύγονται το πολύ φαγητό, η καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο.

Πάντως, αν παρ’ όλα τα προαναφερθέντα, κάποιος δεν κοιμάται καλά, τότε μπορεί να έχει διαταραχή ύπνου.