Όσο κι αν ξέρεις ότι ακριβαίνει το ψωμί, τίποτα δεν σε προετοιμάζει για εκείνο το καρβέλι που ζυγίζει λιγότερο από μισό κιλό και στοιχίζει όσο δύο βασικοί μισθοί Ελλάδος!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τo ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές από το Γενάρη του 2020 έως σήμερα.

O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, μιας χώρας που μεταξύ άλλων ήταν γνωστή ως «ψωμιέρα του κόσμου», είναι από τους βασικούς λόγους αυτής της νέας πραγματικότητας για το πιο φθηνό και βασικό τρόφιμο δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη.

Για κάποιους το ψωμί είναι η τέχνη τους. Αυτοί συνεχίζουν να σκέφτονται και να εκτελούν ιδέες που εξελίσσουν το προϊόν από καθημερινό και προσιτό σε άκρως πολυτελές. Ακολουθούν οι πέντε πιο ακριβοί τύποι ψωμιού που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον κόσμο. Το πιο ακριβό παρήχθη στην Ισπανία.
Το πιο ακριβό ψωμί του κόσμου: 1.380 ευρώ τα 400 γραμμάρια

Το πιο ακριβό ψωμί στον κόσμο πωλήθηκε το 2021 έναντι 1.380 ευρώ τα 400 γραμμάρια. Είχε βρώσιμο χρυσό και ασήμι σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: σκόνη, νιφάδες και έναν ακόμα, που δίνει στο αποτέλεσμα τρισδιάστατο εφέ. Για την παραγωγή του συγκεκριμένου ψωμιού χρειάστηκαν 18 ώρες

Το σκέφτηκε και το εκτέλεσε ο Juan Manuel Moreno, ιδιοκτήτης του Panaderia Piña που βρίσκεται στο χωριό Algatocin –των 700 κατοίκων– κοντά στην Costa del Sol, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Στο πελατολόγιο του Moreno περιλαμβάνει από τους πιο πλούσιους Ισπανούς έως σεΐχηδες του αραβικού κόσμου και εκατομμυριούχους από τη Ρωσία και την Κίνα.

Η έμπνευσή του ήταν μια επιχείρηση στη Μαρβέγια (επίσης δήμος της Ανδαλουσίας) που πωλούσε τον πιο ακριβό καφέ του κόσμου. Το πιο ακριβό ψωμί του κόσμου είναι η εξέλιξη αυτού που πούλησε ο ίδιος αρτοποιός το 2016, για 115 ευρώ το καρβέλι (έδωσε 150 καρβέλια). Το Gold Leaf περιλάμβανε φύλλα χρυσού όπως έλεγε και το όνομα του.

Για την ιστορία, ο βρώσιμος χρυσός δεν πρόσθετε γεύση στο ψωμί. Έδινε όμως, μια κάποια ικανοποίηση στους πελάτες πως τρώνε κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Πέραν του χρυσού, το ψωμί είχε και αποφλοιωμένο σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ευρώπη κατά την Εποχή του Χαλκού και κατά τη μεσαιωνική εποχή.
Ψωμί Royal Bloomer: 92,93 ευρώ το καρβέλι

Είναι φτιαγμένο με χρυσό 23 καρατίων και σαμπάνια. Οι νιφάδες χρυσού δίνουν το κόκκινο λαμπερό γλάσο και η σαμπάνια, που αντικαθιστά το νερό, νοστιμιά.

Παράγεται στο Orchard Pigs Bakery που βρίσκεται στη Βόρεια Ουαλία και ανήκει στον άνθρωπο που είχε την ιδέα, ονόματι Robert Didie.
Roquefort and Almond Sourdough Bread: 23,25 ευρώ το καρβέλι

To πιο ακριβό ψωμί της Μεγάλης Βρετανίας (έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο από τη National Association of Master Bakers) προφανώς και διατίθεται στα Harrods. Είναι γνωστό και ως η Rolls Royce των ψωμιών. Δημιουργός του είναι ο αρτοποιός Paul Hollywood, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί πρόσθετα


Shepherd Bread: 20 ευρώ το καρβέλι

Δημιουργήθηκε επίσης στη Μεγάλη Βρετανία, από τον Tom Herbert. Η τεχνική του έγινε γνωστή ως «διπλό φούσκωμα πριν το ψήσιμο στο φούρνο». Εμπνεύστηκε τη διαδικασία στα 33 του. Η συνταγή παραμένει μυστική και το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι πως περιλαμβάνει βιολογικό αλεύρι Somerset, νερό πηγής Cotswolds και θαλασσινό αλάτι Κορνουάλης.
Ψωμί Sourdough Miche: 19 ευρώ το καρβέλι

Στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, ως Miche αναφέρεται το μεγάλο καρβέλι χωριάτικο ψωμί με προζύμι. Συνήθως περιλαμβάνει μείγμα από αλεύρια όπως σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι. Κρατάει πολύ και είναι ιδιαίτερα χορταστικό.
Το Sourdough Miche προκύπτει από μείγμα φυσικού αλευριού King Arthur και βιολογικού αλευριού σίκαλης (Carolina Ground Mills), που δίνουν μια πλούσια και υγιεινή γεύση, πολύπλοκη υφή, μαζί με ένα όμορφο χρώμα.

Όπως όλα τα ψωμιά που έχουν προζύμι, η διαδικασία αρχίζει με την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται πρέπει να υποβληθεί σε μια μακρά διαδικασία ζύμωσης, που θα δώσει στο ψωμί μια μοναδική γεύση, σε αντίθεση με άλλα. Αυτή η ιδιαίτερη τεχνική εξηγεί και την τιμή των 19 ευρώ το καρβέλι. Είναι το πιο ακριβό που παράγεται στις ΗΠΑ. Θα το βρείτε στη Νέα Υόρκη.
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=ytg4blB9VRQ

www.ow.gr