Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ο κόσμος γνώρισε μια «εντυπωσιακή αύξηση του ακραίου πλούτου», δείχνουν νέα δεδομένα. Μόνο στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι είναι 46% πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι άνδρες — ο Ίλον Μασκ , ο Τζεφ Μπέζος και ο Λάρι Έλισον — αύξησαν την καθαρή τους περιουσία κατά 84%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam για την παγκόσμια ανισότητα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Αμερική κατέχει την πρώτη θέση ως το πλουσιότερο έθνος στον κόσμο όσον αφορά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ 37,9 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν στη φτώχεια , αντιπροσωπεύοντας το 11,5% του συνολικού πληθυσμού.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες των απαρχών μιας δεκαετίας διχασμού, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να επωμίζονται τα οικονομικά κύματα της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου, ενώ οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων εκτινάσσονται», ανέφερε στο CNBC, ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar.

Η Oxfam διαπίστωσε επίσης ότι οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιάσει τον τεράστιο πλούτο τους από το 2020. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια.

«Αναμένουμε να δούμε συνεχή συγκέντρωση ακραίου πλούτου στην κορυφή», πρόσθεσε η Rebecca Riddell, επικεφαλής της πολιτικής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης στην Oxfam.
Σημάδια προόδου

Υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια προόδου, σημείωσε ο Steven Hamilton, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Καθώς η αγορά εργασίας περιορίστηκε την ίδια περίοδο, περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «αυτό οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των ονομαστικών μισθών μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα».

Επιπλέον, οι απεργιακές κινητοποιήσεις το 2023 οδήγησαν σε μια σειρά από εργατικές συμφωνίες όπου εργάτες σε συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητιστών, οδηγών UPS, πιλότων αεροπορικών εταιρειών και τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σεναριογράφων πίεσαν και κέρδισαν υψηλότερους μισθούς .

«Υπάρχουν τομές που μπορούν να επιτύχουν έναν πιο ίσο κόσμο», είπε η Riddell.
«Φορολογήστε τον ακραίο μας πλούτο»

Αλλά υπάρχουν και άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν, πρόσθεσε ο Χάμιλτον.

«Αν θέλαμε λιγότερη ανισότητα, θα μπορούσαμε να την έχουμε», υποστήριξε, αναφέροντας πολιτικές όπως η προοδευτική φορολογία, οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στο εταιρικό εισόδημα, το εισόδημα από μερίσματα και κεφαλαιακά κέρδη, η φορολογία της περιουσίας και η αύξηση της πίστωσης φόρου εισοδήματος. πολλά μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε για να μειώσουμε ριζικά την εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ».

Λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Oxfam, μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κάλεσαν εκλεγμένους εκπροσώπους των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στους πιο πλούσιους στην κοινωνία .

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι είπαν ότι ήθελαν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα: «Φορολογήστε τον ακραίο πλούτο μας».

Οι υπογράφοντες την επιστολή, με τίτλο « Περήφανος να πληρώσω περισσότερα », εκτείνονται σε 17 χώρες και περιλαμβάνουν τη κληρονόμο της Disney Abigail Disney, τον σεναριογράφο Simon Pegg και τη Valerie Rockefeller, κληρονόμο της διάσημης οικογένειας των ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ