Το αν ο κονσερβαρισμένος τόνος είναι σε λάδι ή σε νερό δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά του.

Δεν υπάρχει κείμενο σχετικό με το πώς μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας που να μην αναφέρεται στη σωστή διατροφή. Η οποία περιλαμβάνει τα πάντα με ένα όριο, και πολύ από φρούτα, λαχανικά, συν τρόφιμα που καλύπτουν βασικές ανάγκες. Όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ω-3 βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ ρυθμίζουν τις φλεγμονές που, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, μπορούν να μας σκοτώσουν μακροπρόθεσμα. Μειώνουν και τα τριγλυκερίδια, ευνοώντας την καλή κυκλοφορία του αίματος

Μπορείς να βρεις πολλά ω-3 λιπαρά οξέα σε λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα, το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και ο τόνος. Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι και ενδεδειγμένα κάποιο με ω-3.

Όσοι δεν αντέχουμε τη διαχείριση του ωμού ψαριού ή δεν έχουμε το βαλάντιο για να εξασφαλίσουμε φρέσκο ψάρι κάθε εβδομάδα, μπορούμε να επιστρατεύσουμε τη λύση της κονσέρβας (αν ποντάρουμε στην οικονομία, βέβαια, καλό είναι να ελέγχουμε την τιμή κιλού στον κονσερβαρισμένο τόνο, γιατί μερικές φορές μόνο οικονομικός δεν είναι).

Προφανώς και ένα ψάρι σε κονσέρβα δεν δίνει στο 100% ό,τι το φρέσκο ψάρι, εντούτοις από το τίποτα σίγουρα είναι μια καλή λύση. Για παράδειγμα, ο κονσερβοποιημένος τόνος παρέχει 0,5 γραμμάρια ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου φρέσκου τόνου δίνουν 1,5 γραμμάρια.

Τόνος σε κονσέρβα: Ποιον να διαλέξω;

Ο κονσερβοποιημένος τόνος κυκλοφορεί σε δύο βασικές εκδόσεις, σε νερό και σε λάδι, ενώ υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές, π.χ. καπνιστός, με τσίλι κ.ά.

Η ποικιλία δεν έχει να κάνει μόνο με το τι αρέσει στον καθένα, αλλά και με τη χρήση του τόνου σε μια συνταγή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι εάν απολαμβάνουμε τον τόνο μας με ελάχιστες έως καθόλου μίξεις, πρέπει να προτιμούμε αυτόν που είναι στο λάδι. Έχει πιο πλούσια και πιο πολυτελή γεύση, μεταξένια υφή, ενώ το παχύ ιξώδες του λαδιού διατηρεί τον τόνο πιο υγρό. Έχει και υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά – τη διπλάσια από εκείνον στο νερό. Αυτό βοηθά να αισθανόμαστε κορεσμό (πως δεν πεινάμε) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όταν βάζουμε και το λάδι της κονσέρβας στο πιάτο μας αντί να το στραγγίζουμε, διατηρούμε πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, έχει αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου συγκριτικά με τον τόνο σε νερό και περισσότερο ω-6 λινολεϊκό οξύ (LA) και α-λινολενικό οξύ (ALA)

Ο τόνος σε λάδι προτείνεται για σαλάτες ή για πιάτα ζυμαρικών.

Εάν θέλουμε να αρωματίσουμε τον τόνο, παίρνουμε εκείνον στο νερό, που είναι και αισθητά πιο ξηρός. Προορίζεται για χρήση με κρεμώδη υλικά, δηλαδή στοιχεία που παρέχουν πρόσθετη λιπαρή υφή.

www.ow.gr