Ανακοινώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η εστίαση και η ψυχαγωγία από την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέπτυξε το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης από τη 16η Ιουλίου, ενώ ειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενημερώνουν τους πελάτες για το εάν θα είναι εμβολιασμένο το προσωπικό τους ή όχι με ειδικό σήμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα υπάρχουν στους παραβάτες, αλλά και ενημέρωσε για τον ρόλο που θα δοθεί στα social media.

Πώς θα λειτουργεί η εστίαση

Από την ερχόμενη Παρασκευή και έως τις 31 Αυγούστου, όπως είπε, οι κλειστοί χώροι της εστίασης θα λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες.

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων» είπε ο υπουργός και τόνισε πως παρότι φαίνεται δύσκολο για ορισμένους, πρέπει να γίνει. Από τις 16/7 έως και τις 31/9 οι κλειστοί χώροι εστίασης, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι θα μπορούν να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες και με την πληρότητα να μην υπερβαίνει το 85%.

Ειδικότερα για τα κέντρα διασκέδασης, σημείωσε πως θα λειτουργούν με την ίδια πληρότητα (85%) και υπό τους όρους που έχουν ανακοινωθεί για τους αμιγείς χώρους.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα λειτουργούν ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) ή μεικτούς.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε, ακόμη, πως οι καταστηματάρχες θα μπορούν να φέρουν ειδικό σήμα για να ενημερώνουν τους πελάτες για το εάν το προσωπικό τους είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι.

Ακόμη, είπε πως οι στρατεύσιμοι –μόνιμοι και υπηρετούντες– που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ή θα το κάνουν, θα λαμβάνουν πέντε μέρες άδειας. Ξεκαθάρισε, όμως, πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά εθελοντικός.

Όσον αφορά στα πανηγύρια, διευκρίνισε πως καταργείται το όριο που είχε τεθεί ως προς την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής όπου λαμβάνουν χώρα και αυτά θα διοργανώνονται σύμφωνα με τους γενικούς όρους και μόνο για καθήμενους.

Για τα γήπεδα θα ισχύσουν όσα ήταν γνωστά: μόνο για εμβολιασμένους, με πληρότητα 80% εντός του οποίου και ένα 5% που αφορά ανηλίκους που θα έχουν κάνει self test και θα έχουν δήλωση γονέα. Ορίζεται, παράλληλα, όριο 25.000 θεατών στα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για τα κλειστά.

Κυρώσεις για τους παραβάτες

Ενημέρωσε, στη συνέχεια για τις κυρώσεις που θα υπάρξουν στους παραβάτες των μέτρων.

Στην πρώτη παράβαση, τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. θα κληθούν να πληρώσουν 2.000 και θα τίθενται σε 7ήμερη αναστολή, από την επομένη της παράβασης.

Για όσα είναι άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας θα έχει την ίδια διάρκεια.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, όλα τα καταστήματα –ανεξαρτήτως εμβαδού– θα καλούνται να πληρώσουν 10.000 ευρώ και θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας για 15 ημέρες.

Σε τρίτη παράβαση, οι επιχειρήσεις θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες. Σημειώνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις οι μέρες είναι ημερολογιακές.

Ο υπουργός, μάλιστα, προειδοποίησε πως οι κυρώσεις μπορούν να βεβαιωθούν και σε περίπτωση που η παράβαση δεν γίνει γνωστή όταν λαμβάνει χώρα.

Ξεκαθάρισε, ειδικότερα, πως εάν υπάρξουν στοιχεία για παραβίαση των μέτρων, όπως βίντεο, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις. Αυτό, στην ουσία, βάζει στο «παιχνίδι» τα social media, όπου αναρτώνται συνεχώς τέτοια βίντεο. Οι ανακοινώσεις έρχονται την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας είναι σε ανοδική πορεία και εντός της σημερινής ημέρας θα φτάσουν κοντά στις 3.000.