Ο πόλεμος που Ισραήλ με τη Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε αφού οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου μια αιφνιδιαστική, πρωτοφανή επίθεση εισβάλλοντας σε ισραηλινές πόλεις από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.200 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Δεκάδες ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων, κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Η οργάνωση έχει απειλήσει να εκτελέσει έναν αιχμάλωτο κάθε φορά που ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν ένα σπίτι στη Γάζα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες συνοικίες και έχουν θέσει τη Γάζα, όπου ζουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πολιορκία. Το Σάββατο (14/10), το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι στιγμής, με πολλούς να προστρέχουν σε καταφύγια και σχολεία ή να συνωστίζονται στους δρόμους.

Το Ισραήλ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του παράκτιου θύλακα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι. Το καθαρό νερό τελείωνε το Σάββατο, οδηγώντας σε μια κατάσταση “ζωής και θανάτου”, ανέφερε ο ΟΗΕ. Τα καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων λιγοστεύουν επίσης και η υπηρεσία διαδικτύου και τηλεφώνου διακόπτεται, ανέφεραν ομάδες αρωγής. Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να απομακρυνθούν νότια, καθώς προετοιμάζεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά ο ΟΗΕ αντέτεινε ότι η εντολή αυτή θα οδηγούσε σε καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στη Γάζα και σε γειτονικές ισραηλινές πόλεις λένε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν τους αμάχους που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο και από τις δύο πλευρές. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν επίσης απευθύνει έκκληση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα, η οποία ήδη υπόκειται σε έναν 16ετή αποκλεισμό από ξηράς, αέρα και θάλασσα που άφησε τα δύο τρίτα των οικογενειών να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενώ η υποστήριξη από μακριά μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, το TIME παραθέτει έναν κατάλογο οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που βοηθούν σήμερα τα θύματα του πολέμου και ζητούν δωρεές:

Kibbutz Nir Oz

Οι κάτοικοι του κιμπούτς στο Νιρ Οζ στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και κρύφτηκαν σε καταφύγια καθώς τα σπίτια και τα οχήματά τους καίγονταν από μαχητές της Χαμάς, ενώ μια ομάδα ετοιμότητας βρισκόταν μπροστά τους μέχρι να φτάσει ο στρατός το μεσημέρι.

Magen David Adom

Η εθνική ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διάσωσης ζωών στο Ισραήλ. Με ασθενοφόρα έκτακτης ανάγκης, βάρκες, ελικόπτερα και μοτοσικλέτες, η MDA έχει ως στόχο να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κρίσιμες καταστάσεις. Είναι εθνικός κλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου.

IsraAID

Ο οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας IsraAID με έδρα το Ισραήλ, το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης της IsraAID, στοχεύει στην κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων ανθρωπιστικών αναγκών των πληγεισών κοινοτήτων μέσω της συνεργασίας με τοπικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Jewish Agency’s Fund for Victims of Terror

Ένα αμερικανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Ταμείο της JAFINA για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, είναι ο πρώτος ανταποκριτής όταν χτυπά η τρομοκρατία, παρέχοντας άμεση βοήθεια στα θύματα της τρομοκρατίας εντός 24-48 ωρών από μια επίθεση και συνεχίζοντας με μακροπρόθεσμη υποστήριξη αποκατάστασης.

Alliance for Middle East Peace

Η ALLMEP είναι ένας συνασπισμός περισσότερων από 170 μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και Ισραηλινών, για την οικοδόμηση της ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Επί του παρόντος συνδράμει στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Medical Aid for Palestinians

Η Έκκληση Έκτακτης Ανάγκης της MAP ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γάζα, όπου η ομάδα της MAP απελευθερώνει βασικά φάρμακα, αναλώσιμα και βασικές προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης σε νοσοκομεία που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την εισροή σοβαρών τραυματισμών.

Palestine Children’s Relief Fund

Το PCRF είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση στην Παλαιστίνη που παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των συγκρούσεων στη Γάζα. Παρέχει άμεση ιατρική φροντίδα και είδη πρώτης ανάγκης σε παιδιά που έχουν πληγεί από τον νεότερο γύρο αεροπορικών επιδρομών.

UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency)

Η UNRWA εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 123.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη Γάζα από τον τελευταίο γύρο μαχών έχουν καταφύγει σε δεκάδες σχολεία. Έχει ορίσει καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τη φιλοξενία τους και την παροχή κρίσιμης βοήθειας

Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC)

Η ICRC είναι ένας αμερόληπτος, ουδέτερος και ανεξάρτητος οργανισμός με ανθρωπιστική αποστολή να βοηθά τα θύματα ένοπλων συγκρούσεων και βίας. Έχει ζητήσει τον τερματισμό της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς. Συνεργάζεται επίσης με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνο, οργάνωση ιατρικής βοήθειας που λειτουργεί νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, το οποίο δεν εκκένωσε μετά την εντολή του Ισραήλ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι ασθενείς εάν το έκανε και την ευθύνη της να προστατεύσει τους ευάλωτους. Τέσσερις από τους εθελοντές που παρείχαν παραϊατρική βοήθεια της ομάδας σκοτώθηκαν στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF)

Οι MSF είναι μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει ιατρική περίθαλψη και προμήθειες σε θύματα συγκρούσεων, επιδημιών και καταστροφών. Έχει καλέσει όλα τα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αμάχων. Δωρίζει ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία της Γάζας.

Save the Children

Η παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κρατήσουν τα παιδιά και τις οικογένειες ασφαλείς. Παρέχει βοήθεια, κυρίως για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στα παιδιά που επλήγησαν από τις επιθέσεις.

www.news247.gr