Υλικά για την ενεργοποίηση της μαγιάς

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
140 γρ. γάλα (χλιαρό)
½ κ.γ. ζάχαρη

Υλικά για το ζυμάρι

45 γρ. βούτυρο (κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. ζάχαρη
500-600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. γάλα (χλιαρό)
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

60 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
160 γρ. καστανή ζάχαρη
2-3 κ.σ. κανέλα

Υλικά για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας

Eκτέλεση

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια. Αυτό είναι ένδειξη ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί και θα δράσει στη συνταγή μας.
Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα 300 γρ. χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να λιώσει τελείως.
Προσθέτουμε περίπου 100 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Συμπληρώνουμε το μείγμα με τη μαγιά και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο και προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5-10 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται στοn γάντζο. Αν το ζυμάρι κολλάει πολύ, συμπληρώνουμε σιγά-σιγά παραπάνω αλεύρι.
Όταν δούμε ότι το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, προετοιμάζουμε ένα μεγάλο μπολ που το έχουμε αλείψει με ηλιέλαιο. Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και το μορφοποιούμε με τα χέρια μέχρι να δούμε την επιφάνειά του λεία. Τότε, το μεταφέρουμε στο μπολ και το καλύπτουμε με μια μεμβράνη.
Τοποθετούμε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος και το αφήνουμε να διπλασιαστεί. Θα πάρει μισή με μία ώρα.
Σε αυτό το σημείο, αν έχουμε παραπάνω χρόνο, μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί στο ψυγείο για 6-8 ώρες. Το κρύο ζυμάρι θα κάνει τη μορφοποίηση ευκολότερη.
Μόλις το ζυμάρι μας φουσκώσει, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα.
Για το ζυμάρι, πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με μπόλικο αλεύρι και το αδειάζουμε εκεί, αφού το έχουμε ξεφουσκώσει καλά με τα χέρια μας.
Παίρνουμε έναν πλάστη και απλώνουμε το ζυμάρι μέχρι να έχει διαστάσεις 30x55 εκ.
Απλώνουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας μόνο 2 εκ. περιθώριο στη μεγαλύτερη πλευρά του ορθογωνίου που βρίσκεται μακριά από εμάς.
Πασπαλίζουμε το μείγμα με την κανέλα στην επιφάνεια όπου έχουμε απλώσει το βούτυρο.
Ξεκινάμε να γυρίζουμε το ζυμάρι από τη μεγάλη πλευρά του ορθογώνιου που είναι πιο κοντά σε μας, και το τραβάμε μαλακά για να ασφαλίσουμε τη γέμιση και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό ρολό.
Όταν φτάσουμε στο σημείο που έχουμε αφήσει καθαρό από τη γέμιση και το βούτυρο, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το ζυμάρι για να κολλήσει καλά.
Μορφοποιούμε με τα χέρια μας το ρολό για να είναι ισόπαχο. Θέλουμε το τελικό μήκος του να είναι γύρω στα 55 εκ.
Παίρνουμε ένα πριονωτό μαχαίρι και αφαιρούμε 2-3 εκ. από τις άκρες του ρολού. Αυτά είναι τα κομμάτια που δεν έχουν αρκετή γέμιση.
Κόβουμε το υπόλοιπο ρολό σε τεμάχια των 4-5 εκ. για να βγάλουμε 12 μερίδες.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί 25x35 εκ. με λαδόκολλα και βάζουμε τα ρολά μας σε ίση απόσταση μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή με μία ώρα σε ζεστό μέρος.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μόλις δούμε τα ρολά να έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, βάζουμε τα ρολά και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
Με το που βγουν από τον φούρνο, σιροπιάζουμε ελαφρά με ένα πινέλο, όσο είναι ζεστά.
Προτείνω ανεπιφύλακτα να τα χαρείτε ζεστά ή λίγες ώρες αφότου βγουν από τον φούρνο. Αν κρυώσουν τελείως, μπορείτε να τα ζεστάνετε για 10-20 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων και να τα απολαύσετε.