Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορές Ρώσοι πολίτες έχουν εκφράσει τα παράπονα τους στην Διοίκηση του Ρώσου προέδρου για το υπουργείο Άμυνας, αριθμός που υπερβαίνει πολύ τα παράπονα που εκφράσει οι Ρώσοι τα τελευταία έξι χρόνια, γράφει σήμερα ο ιστότοπος «Vaznie istorii».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι δημοσιογράφοι του εν λόγω ιστότοπου, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο αριθμός των παραπόνων που διατύπωσαν Ρώσοι πολίτες στον πρόεδρο Πούτιν για το υπουργείο Άμυνας αυξήθηκε έξι φορές. Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν για το υπουργείο Άμυνας διατυπώθηκαν τον μήνα Απρίλιο, φθάνοντας τις 624.000, αριθμός μεγαλύτερος από τα παράπονα που διατυπώθηκαν αθροιστικά και τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος «Vaznie istorii», οι Ρώσοι ανησυχούν περισσότερο για το πώς λειτουργούν τα στρατολογικά γραφεία, (τον Απρίλιο εξέφρασαν ανάλογα παράπονα στον Ρώσο πρόεδρο 83.500 φορές). Στη συνέχεια, με βάση τον κατάλογο των υπηρεσιών, ακολουθεί η υπηρεσία στράτευσης (78.900) , η υπηρεσία μονίμων (75.600), η υπηρεσία αποζημιώσεων των μονίμων(67.700), η υπηρεσία αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό (55.700) υπηρεσία αποζημιώσεων των βετεράνων (41.700), υπηρεσία αναζήτησης αιχμαλώτων και αγνοουμένων (41.700).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου, το υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίνεται με προθυμία στα παράπονα αυτά . Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις μόνο για το 3% των παραπόνων που έχουν διατυπωθεί σε αυτό το διάστημα.
εφημερίδα Novaya gazeta. Europe έγραψε ότι στρατεύσιμοι Μοσχοβίτες εξέφρασαν παράπονα για επιδρομές της αστυνομίας στα σπίτια τους, όπου αφού τους συνέλαβαν τους οδήγησαν στα στρατολογικά γραφεία απαιτώντας να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι η εξαναγκαστική μεταφορά στα στρατολογικά γραφεία και υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις είναι παράνομες.

Οι συγγενείς των στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στον πολεμικό πλοίο Moskva, είχαν δηλώσει ότι το υπουργείο Άμυνας δεν δίνει στοιχεία για τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εξαιτίας της βύθισης της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ένα μέλος του πληρώματος έχασε την ζωή του, ενώ 27 αγνοούνται.

Παράλληλα η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe κατάφερε να μιλήσει με την μητέρα ενός επιζήσαντα στρατεύσιμου. Η ίδια δήλωσε ότι στο πολεμικό Moskva έχασαν την ζωή τους περίπου 40 μέλη του πληρώματος . Πηγή του ιστότοπου Meduza που πρόσκειται στην διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχε δηλώσει ότι στο πλοίο έχασαν την ζωή τους 37 άνθρωποι και 100 ήσαν οι τραυματίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ