Εν αναμονή της κοινής απόφασης της ΕΕ για το πως θα πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν κινήσεις στην κατεύθυνση του νέου συστήματος πληρωμών σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο που επιδιώκει το Κρεμλίνο.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία — συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, της Γερμανικής Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και της Αυστριακής OMV με έδρα τη Βιέννη — ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της Gazprom, του ρωσικού κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής για τις περισσότερες χώρες. Στόχος είναι να μην κλείσει ξαφνικά η στρόφιγγα, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας και Βουλγαρίας.

Η ιταλική Eni, ένας από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom αξιολογεί τις επιλογές της, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Η Ιταλία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου να αποφασίσει για το πως θα κάνει τις πληρωμές της, οπότε και είναι η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της για τις ρωσικές προμήθειες.

Σύμφωνα με την Ημερησία οι χώρες όσο και η ΕΕ προσπαθούν να λύσουν τον ενεργειακό γρίφο του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος εξέδωσε διάταγμα στα τέλη Μαρτίου απαιτώντας από αγοραστές φυσικού αερίου στα «μη φιλικά έθνη» – στα οποία περιλαμβάνεται όλη η ΕΕ – να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και σε ρούβλι στη Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό κλάδο συναλλαγών της Gazprom με έδρα την Ελβετία για να πληρώσουν για τις προμήθειες τους.

Η Κομισιόν εξέδωσε επίσημη τεχνική καθοδήγηση παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική τεχνική που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε έσοδα δισεκατομμυρίων από φυσικό αέριο για να στηρίξει το νόμισμά της και την οικονομία της, δήλωσαν κράτη μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ.