Στα τέλη Απριλίου δύο Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν νεκροί, με την εκδοχή των ρωσικών αρχών να τους θέλει να έχουν σκοτώσει πρώτα μέλη των οικογενειών τους πριν αυτοκτονήσουν. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία εξαιρετικά μακάβρια σύμπτωση. Οι συμπτώσεις όμως πληθαίνουν. Είχαν προηγηθεί ακόμη 4 περίεργες υποθέσεις θανάτων από τις αρχές του 2022. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν γεννήσει πολλά ερωτηματικά.
Ο 55χρονος πολυεκατομμυριούχος βρέθηκε στις 20 Απριλίου κρεμασμένος έξω από μία ισπανική βίλα, την οποία είχε νοικιάσει με την οικογένειά του για τις διακοπές του Πάσχα. Τα πτώτα της συζύγου του και της 18χρονης κόρης του εντοπίστηκαν μέσα στο σπίτι. Έφεραν πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι. Οι ισπανικές αρχές αρχικά εξετάζουν την περίπτωση ο Προτοσένια να σκότωσε τις δύο γυναίκες και στη συνέχεια να αυτοκτόνησε, αλλά δεν αποκλείουν να δολοφονήθηκαν και τα 3 μέλη της οικογένειας από κάποιον άγνωστο. Δεν έχει βρεθεί σημείωμα αυτοκτονίας ούτε υπήρξαν ίχνη οικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα.

Ο Προτοσένια ήταν πρώην στέλεχος της Novatek, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας φυσικού αερίου στη Ρωσία. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ένα άτομο που ξεχώριζε και έναν υπέροχο οικογενειάρχη». Ο 22χρονος γιος του Προτοσένια που βρισκόταν στις ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες είναι πεπεισμένος για την αθωότητα του πατέρα του. Όπως δήλωσε σε ισπανικά μέσα λάτρευε τη γυναίκα και την κόρη του και δεν θα έκανε ποτέ κάτι για να τις βλάψει.

Βλάντισλαβ Αβάγιεφ

Μόλις μία νωρίτερα από τους θανάτους στην οικογένεια Προτοσένια ο Ρώσος ολιγάρχης Βλάντισλαβ Αβάγιεφ είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα μαζί με τα πτώματα της συζύγου του και της 13χρονης κόρης του. Το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ο Αβάγιεφ σκότωσε τη σύζυγο και την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο Αβάγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank και άλλοτε αξιωματούχος του Κρεμλίνου, βρέθηκε νεκρός να κρατάει ένα πιστόλι με το οποίο φέρεται να σκότωσε τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Ιγκόρ Βολομπούεφ, επίσης πρωην αντιπρόεδρος της Gazprombank, έκανε λόγο για «στημένη υπόθεση». «Είναι δύσκολο να πω το γιατί. Ίσως γνώριζε κάτι και θεωρούσαν πως αποτελεί κάποιον κίνδυνο». Ο Ουκρανός Βολομπούεφ εγκατέλειψε τη θέση του στη Gazprombank και τη Ρωσία δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να μένει εξωτερικός παρατηρητής στα όσα κάνει η Ρωσία στην πατρίδα του. «Θέλω να μείνω στην Ουκρανία έως τη νίκη» είπε στο Insider.

Βασίλι Μελνίκοφ

Τον Μάρτιο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και η οικογένειά του βρέθηκαν νεκροί στο πολυτελές διαμέρισμά τους στο Νίζνι Νοβγκόροντ. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant τα άψυχα σώματα του Μελνίκοφ, της συζύγου του και των δύο γιων τους, 4 και 10 ετών, έφεραν τραύματα από μαχαίρι. Τα μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν για τους φόνους βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος. Και σε αυτή την περίπτωση οι αρχές υποστήριξαν ότι ήταν μία υπόθεση δολοφονίας – αυτοκτονίας. Ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι η εταιρεία του Μελνίκοφ, Medstom, που προμηθεύει ιατρικό εξοπλισμό, ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης.

Μιχαήλ Γουάτφορντ

Στις 28 Φεβρουαρίου ο ουκρανικής καταγωγής Μιχαήλ Γουάτφορντ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Βρετανία. Είχε κρεμαστεί. Η σύζυγός του και τα παιδιά του βρέθηκαν ασφαλείς. Σύμφωνα με το BBC είχε βγάλει πολλά εκατομμύρια στη Ρωσία ως μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Άλλαξε το επίθετό του από Tολστόσεγια στις αρχές του 2000, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Βρετανία.

Αλεξάντερ Τουλιάκοφ

Τρεις μόλις ημέρες πριν από τον θάνατο του Γουάτφορντ και μόλις μία ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο 61χρονος Αλεξάντερ Τουλιάκοφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος Οικονομικών της Gazprom, βρέθηκε κρεμασμένος στο γκαράζ ενός εξοχικού στο Λενίσκι. Οι αρχές βρήκαν ένα σημείωμα δίπλα του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοχειρία. Η γειτονιά στην οποία βρέθηκε ήταν ο τόπος ακόμη ενός θανάτου στελέχους της Gazprom.

Λέονιντ Σούλμαν

Στις 30 Ιανουαρίου ο 60χρονος Λέονιντ Σούλμαν βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του εξοχικού του στο Λενίσκι. Δίπλα του υπήρχε σημείωμα αυτοκτονίας, στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να υποφέρει άλλο έναν πόνο στο πόδι του. Σύμφωνα με το Fortune ο Σούλμαν ήταν στο στόχαστρο έρευνας της Gazprom για απάτη.