Ένας γνωστός Βρετανός έμπορος έργων τέχνης καλείται με δικαστική απόφαση να επιστρέψει 4,99 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και αποζημίωση, σε σεΐχη του Κατάρ, αφού του πούλησε επτά «αρχαία» γλυπτά τα οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά. 

Το 2014 και το 2015, ο σεΐχης, Χαμάντ Μπιν Αμπντουλάχ αλ-Θάνι αγόρασε επτά έργα τέχνης από τον έμπορο, Τζον Εσκενάζι για 4,99 εκατομμύρια δολάρια μέσω της εταιρείας του «Qatar Investment and Projects Holding Company», γνωστή και ως QIQCO. 

Ο Εσκενάζι, ο οποίος έχει στο παρελθόν προμηθεύσει με αρχαία έργα τέχνης το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, τιμολόγησε και πούλησε τα αντικείμενα λέγοντας πως ήταν έως και 2.000 ετών. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι τα έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον πάμπλουτο Καταριανό σεΐχη ήταν τελικά πλαστά.

Στο πλαίσιο αυτό, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Εσκενάζι θα πρέπει να επιστρέψει όχι μόνο τα χρήματα που έλαβε για τα αντικείμενα αυτά αλλά καλείται να καταβάλει και αποζημίωση. Πάντως, ο δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό του σεΐχη ότι ο Εσκενάζι είχε διαπράξει απάτη.
Μεταξύ αυτών που πουλήθηκαν ήταν και ένα άγαλμα της θεότητας Hari Hara, το οποίο υποτίθεται πως ήταν τουλάχιστον 1.000 ετών και εκτιμήθηκε στα 2,2 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μετά από έρευνα αρχαιολόγου υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι το αντικείμενο δεν ήταν αρχαίο καθώς «είχε υποστεί χημική επεξεργασία με υδροχλωρικό οξύ σε μια προσπάθεια να “γεράσει” τεχνητά η επιφάνεια και να αφαιρεθούν τα σημάδια των σύγχρονων εργαλείων». 

Επίσης, υπήρχε και ένα κεφάλι του «Krodha», που υποτίθεται ότι ήταν του πέμπτου ή έκτου αιώνα, αλλά είχε «πολύ μεγάλες ενδείξεις σύγχρονων εργαλείων». Συγκεκριμένα υπήρχαν θραύσματα πλαστικού καλύμματος και σύγχρονες ίνες που προεξείχαν από την επιφάνεια.
Με πληροφορίες από Insider