Ο Εγκέλαδος σάρωσε τα ξημερώματα την ανατολική και νότια Τουρκία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και να καταρρεύσουν εκατοντάδες κτίρια.

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 03.17 (ώρα Ελλάδος) ήταν στην περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σεισμός αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και στη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ακόμη και πάνω από 6 Ριχτερ.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ενώ τουλάχιστον 53 άνθρωποι είναι νεκροί στην Τουρκία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τις ανακοινώσεις τοπικών αξιωματούχων. Οι τουρκικές αρχές σημειώνουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός. Τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για 76 νεκρούς και 440 τραυματίες στην Τουρκία.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έκανε λόγο για 17 νεκρούς και 30 τραυματίες στη δική του επαρχία.

Άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα στη Μαλάτια, στο Γκαζιαντέπ, Ντιγιάρμπακιρ και στο Αντιγιαμάν.

Σε δήλωση μετά τον σεισμό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή υπό τον συντονισμό της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης AFAD.
Η Ιταλία προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, η ιταλική Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας για κίνδυνο να χτυπήσει τσουνάμι.

Συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν προσωρινά από παραθαλάσσιες περιοχές, να καταφύγουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία θύμισε πως ακόμη κι ένα κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και ισχυρά ρεύματα. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη της κατάστασης.