Είναι γεγονός ότι οι πολίτες της Γαλλίας δεν κάνουν πια σεξ, τουλάχιστον όσο έκαναν πριν από μερικά χρόνια, με την Αναΐς Τζινόρι, ανταποκρίτρια της ιταλικής La Repubblica στο Παρίσι, να γράφει πως «ένας εθνικός μύθος καταρρέει στην πατρίδα των ελευθερίων ηθών και ενός συγκεκριμένου ερωτικού φαντασιακού που τροφοδοτούνταν από μυθιστορήματα και ταινίες».
Τη «σεξουαλική ύφεση» στη Γαλλία επιβεβαιώνει μια νέα έρευνα του ινστιτούτου IFOP: το ποσοστό των Γάλλων που είχαν σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 12 μήνες μειώθηκε σε 76% – από 91% το 2006.
Ο αριθμός αυτός συνιστά ιστορικό χαμηλό για περισσότερο από μισό αιώνα, όπως επισημαίνεται μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.911 ατόμων, αντιπροσωπευτικών του γαλλικού πληθυσμού, για λογαριασμό της εταιρείας σεξουαλικών παιχνιδιών Lelo.
Η αποκάλυψη, που κατέληξε στο πρωτοσέλιδο της Libération, θορύβησε πολλούς στη Γαλλία, όχι μόνο επειδή η αποχή από το σεξ θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόσφατη έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν για αναχαίτιση της υπογεννητικότητας και «δημογραφικό επανεξοπλισμό» της χώρας.
Η «sex recession», όπως ονόμασε το ίδιο φαινόμενο στις ΗΠΑ το The Atlantic το 2019, έχει πλέον εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στην παρούσα φάση, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι νέες γενιές, παρότι πολύ πιο εξοικειωμένες με το σεξ, κάνουν ολοένα λιγότερο. Οσον αφορά ειδικά τη Γαλλία, η αποχή από το σεξ, η αδιαφορία γι’ αυτό ή ακόμα και η αποκήρυξή του –η ιταλίδα ανταποκρίτρια κάνει λόγο για «50 αποχρώσεις της σεξουαλικής αδράνειας», παραπέμποντας στο διάσημο ερωτικό μυθιστόρημα της Ε. Λ. Τζέιμς– αφορά ιδιαίτερα τις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών.
Περισσότεροι από το ένα τέταρτο, το 28% των νέων της Γαλλίας, που είχαν τουλάχιστον μία φορά ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών δεν συνουσιάστηκαν.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 ήταν μόλις 5%. Για την «άνευ προηγουμένου μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας» ευθύνεται εν μέρει και η εξάρτηση των νέων ανθρώπων από τις πάσης φύσεως οθόνες, καθώς μεταξύ των νέων κάτω των 35 ετών σε σχέση, οι μισοί άνδρες παραδέχτηκαν ότι έχουν αποφύγει το σεξ για να παρακολουθήσουν μια σειρά ή μια ταινία.
Ενα άλλο 53% των ανδρών δήλωσε ότι προτιμούσε τα βιντεοπαιχνίδια από το σεξ και ένα 48% να αναρτά φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Για τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας αναφέρθηκαν και άλλοι λόγοι, όπως η απουσία ελκυστικού συντρόφου, για το 63% των singles, παρά τη γενίκευση της χρήσης διαφόρων εφαρμογών γνωριμιών.
Ενας αυξανόμενος αριθμός Γάλλων δηλώνει ότι είναι ασεξουαλικός (15% των γυναικών και 9% των ανδρών), με τη δημοσιογράφο της Repubblica να σημειώσει πως στη Γαλλία υπάρχουν influencers και διανοούμενοι που διατυπώνουν διάφορες θεωρίες περί ασεξουαλικότητας, δίχως να προκαλούνται συζητήσεις.
«Παλαιότερα οι Γάλλοι πίστευαν ότι έπρεπε να κάνουν σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά σήμερα η έννοια της νηφαλιότητας ισχύει και για τη σεξουαλικότητα» σημείωσε ο Φρανσουά Κραούς, διευθυντής θεμάτων φύλου και σεξουαλικότητας στο ινστιτούτο IFOP, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Πλέον, η εβδομαδιαία συχνότητα έχει μειωθεί σημαντικά, με λιγότερους από τους μισούς γάλλους πολίτες (το 43%) να δηλώνουν ότι έχουν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά (έστω) την εβδομάδα (το 2006, μία φορά εβδομαδιαίως συνουσιάζονταν σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες της Γαλλίας). Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFOP, αυτός ο περιορισμός της σεξουαλικής δραστηριότητας «λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης διάστασης μεταξύ της συζυγικής ζωής και της σεξουαλικότητας».
Περισσότερες από τις μισές γυναίκες (54%) και το 42% των ανδρών δήλωσαν, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσαν να ζήσουν με κάποιον σε μια καθαρά πλατωνική σχέση. Οι πολίτες της Γαλλίας φαίνεται να πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι «δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να έχουν μια έντονη ή πυρετώδη σεξουαλική ζωή για να είναι ένα επιτυχημένο ζευγάρι».
Επειτα από χρόνια «υπερσεξουαλικοποίησης της κοινωνίας», η έρευνα καταδεικνύει την έναρξη ενός «νέου κύκλου, όπου ο εξαναγκασμός να έχεις μια σεξουαλική ζωή για να “ευχαριστείς” ή να είσαι “όπως όλοι οι άλλοι” περιορίζεται». «Ενας αυξανόμενος αριθμός Γάλλων, ανδρών και γυναικών, φαίνεται να απελευθερώνεται από τους κανόνες που καθιστούν την ενεργή σεξουαλικότητα βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης ζωής ή, εν πάση περιπτώσει, της αρμονικής ζωής ενός ζευγαριού» προσέθεσε ο Φρανσουά Κραούς.
Πηγή: Protagon.gr