Όταν η Αμερικανίδα Ρούμπια Ντάνιελς άκουσε για πρώτη φορά για τα φτηνά σπίτια της Ιταλίας, αποφάσισε να ρίξει μια ματιά. «Ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που πρέπει να τα δεις για να βεβαιωθείς ότι είναι αλήθεια» ανέφερε μιλώντας από το Σαν Φρανσίσκο στο Business Insider. «Έκανα την έρευνά μου και μέσα σε τρεις μέρες πήρα το αεροπορικό μου εισιτήριο, ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, έκλεισα ένα ξενοδοχείο και έφυγα».

Μέσα σε 10 ημέρες, τον Ιούλιο του 2019, η Ντάνιελς αγόρασε τρία εγκαταλειμμένα σπίτια στο Μουσομέλι, μια μικρή πόλη στη Σικελία, για μόλις 1 ευρώ ή 1,10 δολάρια το καθένα. Πρόκειται για σπίτια τα οποία απαιτούσαν εκτεταμένες εργασίες μόνο και μόνο για να καταστούν κατοικήσιμα. Όπως ανέφερε, η ιταλική πόλη της θύμισε το σπίτι της όταν ως παιδί έμενε στη Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

«Οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικά φιλόξενοι και όλοι ήθελαν να πιούν έναν καφέ μαζί μου. Οι μεσίτες με αγκάλιασαν σαν αδερφή – ήταν μαζί μου κάθε μέρα όσο ήμουν εκεί» ανέφερε. Επεσήμανε, δε, ότι όχι μόνο γοητεύτηκε από την πλούσια ιστορία της πόλης και των κατοίκων της, αλλά της άρεσε επίσης η ιδέα της αποκατάστασης ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού.

«Είναι μια φιλική προς το περιβάλλον ιδέα», σημείωσε η Ντάνιελς, η οποία εργάζεται στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας. «Πρέπει να σταματήσουμε να χτίζουμε και να αρχίσουμε να αναδιαμορφώνουμε τα υπάρχοντα πράγματα που έχουμε» εξήγησε.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι έχει διαφορετικά σχέδια για κάθε νέο της σπίτι. «Αυτό που το δουλεύω τώρα, σκοπεύω να το μετατρέψω σε γκαλερί τέχνης. Το ένα θα είναι για να μείνω. Και το τρίτο σπίτι, που θα είναι το μεγαλύτερο έργο μου, θέλω να το μετατρέψω σε κέντρο ευεξίας για να προσφέρω στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Η 49χρονη ξεκίνησε την αποκατάσταση των ακινήτων προς τα τέλη του 2019, ωστόσο η πανδημία έβαλε φρένο στα σχέδιά της. Πλέον, μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και της Σικελίας. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρώσει τους εξωτερικούς χώρους δύο σπιτιών, αλλά δεν έχει ξεκινήσει την επισκευή του τελευταίου.
Η Ιταλία αναζητεί κατοίκους για τα χωριά της

Το 2021, εννέα χωριά στη νότια Ιταλία προσφέρθηκαν να καταβάλλουν σε millennials ποσό 30.000 ευρώ για να μετακομίσουν εκεί, προκειμένου να ενισχυθεί ο πληθυσμός τους. Το μόνο κοινό που είχαν αυτά τα μέρη ήταν ότι όλα είχαν λιγότερους από 2.000 κατοίκους, κινδυνεύοντας να μετατραπούν σε πόλεις-φαντάσματα.

Η περιοχή της Καλαβρίας το καλοκαίρι του 2020 πρόσφερε σπίτια αντί ενός ευρώ στο χωριό Τσινκουεφρόντι. Δώδεκα σπίτια πωλήθηκαν σε αυτή την τιμή.
Με πληροφορίες από Business Insider