Μετά τις αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα στο πριγκιπάτο του Μονακό, ήταν απλώς θέμα χρόνου να βρεθεί ο ίδιος ο 65χρονος πρίγκιπας Αλβέρτος στο μάτι του κυκλώνα. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde απέκτησε πρόσβαση στα σημειωματάρια του πρώην διαχειριστή των οικονομικών του πριγκιπάτου, Κλοντ Παλμερό, και μέσα σε αυτά ανακάλυψε «διαμάντια» για τις μυστικές πληρωμές του πρίγκιπα. Φυσικά, τα δημοσίευσε…

Ο Αλβέρτος εμφανίζεται πάρα πολύ γενναιόδωρος, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες της ζωής του. Οπως τη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Σαρλίν, της οποίας οι δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ το επίσημο επίδομα 1,5 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ετησίως, καθώς ξέρει ότι ο σύζυγός της θα πληρώσει τη διαφορά.
Δεν είναι μόνη.
Η πρώην ερωμένη του συνέχισε να επωφελείται από τη γενναιοδωρία του, όπως και τα δύο παιδιά που είχε εκτός γάμου, πριν γνωρίσει τη Σαρλίν, η οποία φαίνεται ότι δεν ήξερε για αυτές τις πληρωμές, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Παλμερό απολύθηκε πέρυσι, αλλά μέχρι την εκδίωξή του από το παλάτι, θεωρείτο ευρέως ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πρίγκιπα, γράφει το ρεπορτάζ των Times. Οι αποκαλύψεις είναι τρομερά επιζήμιες για τον Αλβέρτο, καθώς μέσα από αυτές εμφανίζεται ως ένας αδύναμος μονάρχης που τον «σέρνουν» οι γυναίκες στη ζωή του, συμπεριλαμβανομένων των δύο αδελφών του, της πριγκίπισσας Στεφανί, 58 ετών, και της πριγκίπισσας Καρολίνας, 67 ετών.
Και οι δύο, σύμφωνα με τον Παλμερό, χρησιμοποιούν τα κοσμήματα του στέμματος ως προσωπικά αξεσουάρ μόδας. Η Καρολίνα κατηγορείται ότι απέκλεισε τον αδελφό της από τη διαχείριση του οικογενειακού πύργου στο Μαρσέ στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου ο Παλμερό λέει ότι υπάρχει «χάος στην απογραφή».

Ο 67χρονος Παλμερό, ο οποίος απολύθηκε ύστερα από περισσότερες από δύο δεκαετίες στο παλάτι κατηγορούμενος για απιστία, εν μέσω ισχυρισμών ότι είχε αφήσει τα βασιλικά οικονομικά σε «καταστροφική» κατάσταση, κρατούσε σημειώσεις για τις εσωτερικές λειτουργίες της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών της. Η Τζασμίν Γκρέις Γκριμάλντι, 31 ετών, η κόρη του Αλβέρτου από μια σύντομη σχέση με μια αμερικανίδα πρώην σερβιτόρα, λαμβάνει 86.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες, παρ’ όλο που δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με τη Le Monde.

Ο Παλμερό σημείωσε ότι της είχαν δώσει επιπλέον 5.000 δολάρια για τα 18α γενέθλιά της και ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη αξίας 3 εκατ. δολαρίων, επτά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Παλμερό, το παλάτι πλήρωνε για ασφάλιση απαγωγής και λύτρων για τον Αλεξάντρ Κοστ, 20 ετών, τον γιο του Αλβέρτου με τη Νικόλ Κοστ, μια γαλλο-τογκολέζα πρώην αεροσυνοδό με την οποία είχε σχέση πριν παντρευτεί. Γεννημένος εκτός γάμου, ο Κοστ δεν είναι στη γραμμή της διαδοχής.

Το 2015, η μητέρα του Κοστ έπεισε τον Αλβέρτο να τη στηρίξει οικονομικά όταν μπήκε στον κόσμο της μόδας και ήθελε να ανοίξει ένα κατάστημα στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου. Ο Παλμερό σημείωσε το 2015 ότι «η επιχείρηση θα κόστιζε 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Η Libération, στην οποία μίλησε ο Παλμερό, έγραψε ότι ο πρίγκιπας είχε λογαριασμό στη γαλλική τράπεζα BNP, με το όνομα AG (Albert Grimaldi)

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για να πληρώνονται οι πρώην ερωμένες του Αλβέρτου και τα παιδιά τους χωρίς να το γνωρίζει η γυναίκα του. Η 45χρονη Σαρλίν, που γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε και συνέχισε να εκπροσωπεί τη Νότια Αφρική ως κολυμβήτρια, έλαβε συνολικά 7,5 εκατ. ευρώ στα οκτώ χρόνια μετά τον γάμο της με τον Αλβέρτο το 2011, σύμφωνα με τον Παλμερό. Αλλά, στην πραγματικότητα, ξόδεψε περίπου 15 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τον Απρίλιο του 2016, είχε ζητήσει 77.000 ευρώ. Το 2020, ο Παλμερό σημείωσε μια κατάθεση 200.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της, «συν 5.000 ευρώ μετρητά». Ανάμεσα στα έξοδά της ήταν 1 εκατ. ευρώ για να ανακαινίσει το γραφείο της και 300 ευρώ την ημέρα για τον προσωπικό της σεφ, σύμφωνα πάντα με τον Παλμερό. Πρόσθεσε ότι απασχολούσε νταντάδες και άλλο οικιακό προσωπικό που είχαν φτάσει στο Μονακό ως παράνομοι μετανάστες, κυρίως από τις Φιλιππίνες.

Ο Ζαν-Μισέλ Νταρουά, δικηγόρος του Αλβέρτου, είπε στη Le Monde ότι αν οι παράνομοι μετανάστες δούλευαν για τη Σαρλίν, έφταιγε ο Παλμερό που τους χρησιμοποίησε. Ο δικηγόρος είπε επίσης ότι όλα τα έξοδα, πέρα από τα επίσημα επιδόματα, καλύφθηκαν από τα ιδιωτικά κεφάλαια του πρίγκιπα και δεν επηρέασαν τον προϋπολογισμό του παλατιού. Ο Νταρουά συνέχισε, κατηγορώντας τον Παλμερό ότι είναι ο επίσημος ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων της βασιλικής οικογένειας, ιδίως στο Παρίσι, όπου λέγεται ότι υπάρχει ακόμη και ένα διαμέρισμα στο 16ο διαμέρισμα της πόλης για τους σωματοφύλακες του πρίγκιπα.

Ο Παλμερό ισχυρίστηκε ότι ενήργησε με τη γνώση και την έγκριση της βασιλικής οικογένειας ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τους γαλλικούς φόρους. Σε δήλωσή του ο Αλβέρτος σχολίασε: «Οι επιθέσεις που κάνει ο Παλμερό εναντίον μου και εναντίον του κράτους του Μονακό και των θεσμών του δείχνουν την αληθινή φύση του και τον ελάχιστο σεβασμό που τρέφει για την οικογένεια και το πριγκιπάτο».

Ο Κλοντ Παλμερό μπορεί να είχε απλώς τον τίτλο του διαχειριστή ακινήτων, αλλά ζούσε και δρούσε στην καρδιά της βασιλικής οικογένειας του Μονακό για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αφού ανέλαβε τη δουλειά από τον πατέρα του, Αντρέ Παλμερό, το 2000, γνώριζε τα μυστικά του παλατιού, επέβλεπε τους λογαριασμούς του και ήλεγχε τα «λαθραία» κεφάλαια, σύμφωνα με τη Le Monde. Το 2012, για παράδειγμα, άντλησε από ένα τέτοιο ταμείο όταν του ανατέθηκε η «Αποστολή Κ», η ανάκτηση αμφιλεγόμενων φωτογραφιών του Αλβέρτου από μια ανώνυμη γυναίκα που πληρωνόταν μέσω ενός μεσάζοντα, σύμφωνα με τα σημειωματάριά του.

Ο Νταρουά αρνήθηκε ότι ο πελάτης του είχε υποβάλει ποτέ τέτοιο αίτημα. Ο Παλμερό απολύθηκε από τον Αλβέρτο ως μέρος αυτού που διαφημιζόταν ως «εκκαθάριση» στο Μονακό, μετά τη δημοσίευση καταγγελιών για οικονομικές παρατυπίες που συνδέονται με το παλάτι στο Les Dossiers du Rocher, έναν ιστότοπο που είχε δημιουργηθεί ανώνυμα.

Ο Αλβέρτος αρχικά αγνόησε τους ισχυρισμούς, αλλά απάντησε όταν αυτοί έφτασαν στη γαλλική τηλεόραση. Ο πρίγκιπας απέλυσε τον Λοράν Ανσελμί, τον επικεφαλής του προσωπικού του και αποστασιοποιήθηκε δημόσια από τον Τιερί Λακόστ, τον δικηγόρο και παιδικό φίλο του. Στη συνέχεια, η βασιλική οικογένεια είπε ότι είχε υποβάλει μήνυση, ύστερα από έλεγχο που αποκάλυψε παρατυπίες στους λογαριασμούς του παλατιού. Ο Παλμερό έχει κινηθεί και ο ίδιος νομικά, με τον ισχυρισμό της παράνομης απόλυσης και υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα παρενόχλησης.
Πηγή: Protagon.gr