Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self test από την 1η Ιουλίου, ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, στις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, στα self test αλλά και την προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά.

Για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων». Παράλληλα, όπως σημείωσε από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. «Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ’ επέκταση όπως δήλωσε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι πρέπει για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό. «Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν είμαστε ακόμη εκεί». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από το self test από τον Ιούλιο

Κληθείς να σχολιάσει τι θα ισχύσει τελικά με τα self test όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος είπε πως έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες, εξηγώντας πως «αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε θετικότητα στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν  από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self test από τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, ο κ. Σκέρτσος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέμεινε στις συζητήσεις που γίνονται με τους φαρμακοποιούς και στη σημασία που δίνεται στο να υπάρχει δίκτυο σε όλη την επικράτεια. «Αν δεν διασφαλιστεί συμφωνία με τα φαρμακεία θα αναζητηθούν άλλα κανάλια».

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

 «Το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ από τον πρωθυπουργό» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Υπενθύμισε τα λόγια της κ. Σακελλαροπούλου ότι «η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων». Άρα, όπως είπε «πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, δηλαδή όπως είπε να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγείας των ανθρώπων.

Ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς όπως είπε μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι υπάρχει «ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self test» καθώς όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών.

Για την προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά προτού ανοίξουν τα σχολεία

«Έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση.