Τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδας εξαντλήθηκαν με τα τελευταία μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, σχολίασε ότι όποιος ζητά να «δώσουμε κι άλλα», ουσιαστικά εισηγείται να αυξηθεί το έλλειμμα. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας τα εξαντλήσαμε στο τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα. Όταν προκύψει ο επόμενος δημοσιονομικός χώρος- τους επόμενους μήνες, ευχόμαστε να υπάρξει μέσα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού- και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, θα ενεργήσουμε και πάλι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η τάση που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023, αλλά επεσήμανε πως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό, σημαίνει «ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά, γιατί η χρηματοδότηση γίνεται κυρίως μέσα από τις αγορές. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα ανεκτό κόστος δανεισμού».

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε μια λογική “δώσε και άλλα”. Όταν έχουμε δώσει τα περισσότερα στην Ευρώπη και η χώρα έχει ήδη έλλειμμα τα 2 τελευταία χρόνια- επειδή έπρεπε να χτίσουμε “δίχτυ ασφαλείας” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», προειδοποίησε και σημείωσε τη διάσταση των αγορών.

«Όταν εισηγείται κάποιος εύκολα ή ανεύθυνα να δώσουμε και άλλα, αυτό σημαίνει ότι εισηγείται να αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας. Δηλαδή, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτό το έλλειμμα, δηλαδή οι αγορές. Αν βγούμε να δανειστούμε όλες οι χώρες από τις αγορές αυτό το χρονικό διάστημα, το κόστος δανεισμού είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν τρεις μήνες. Αυτό θα έχει σημαντικό κόστος για την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια», εξήγησε.