Λίγο πριν τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, μια ΜΚΟ είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Μακρόν, ως «κυβέρνηση της ντροπής». Αιτία; Ο διορισμός του Νταμιέν Αμπάντ ως υπουργού κοινωνικών υπηρεσιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες της Γαλλίας. Ο Αμπάντ έγινε ο προτελευταίος υπουργός της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Η τελευταία περίπτωση, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία φέρνει νέο πονοκέφαλο στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος ήδη έχει χάσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, σε μια σειρά τεσσάρων μελών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κατηγορίες.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, είναι υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, την Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις.

Σύμφωνα με το περιοδικό Marianne, που αποκάλυψε το θέμα, οι πράξεις οι οποίες της προσάπτονται διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, δυο Γαλλίδες κατήγγειλαν την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, τον Μάιο η μία και τον Ιούνιο η άλλη.

Οι καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται να αφορούν την περίοδο που η ελληνογαλλίδα υφυπουργός δεν ήταν στην πολιτική και ασκούσε την ιατρική, κάνουν λόγο για «βιασμό», με την εισαγγελία του Παρισιού που ασχολείται με την υπόθεση να σημειώνει ότι εξετάζονται «μέσα σε ιατρικό πλαίσιο».

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι καταγγελίες αφορούν το 2016 και ότι προς το παρόν εξετάζεται το αν και κατά ποσό είναι βάσιμες.

Η περίπτωση Αμπάντ δυσκόλεψε αρκετά την προεκλογική εκστρατεία Μακρόν πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι περιστατικό κατά το οποίο μαθήτρια σχολείου ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο για ποιον λόγο παραμένουν στην κυβέρνησή του άτομα για τα οποία εκκρεμούν τέτοιες καταγγελίες. Ο Μακρόν της είπε «δεν καταλαβαίνεις», η μαθήτρια… ανακρίθηκε για κάποια λεπτά από τις αρχές.

Ο Αμπάντ, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τους Ρεπουμπλικανούς αρνήθηκε τις κατηγορίες: «Αμφισβητώ τις κατηγορίες εναντίον μου με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχω βιάσει ποτέ μια γυναίκα στη ζωή μου».

Αντιμετωπίζοντας εκκλήσεις να παραιτηθεί, δεν το έκανε. «Πρέπει να παραιτηθεί ένας αθώος άνδρας; Δεν το νομίζω».

Σε μια προηγούμενη δήλωση που αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ο ίδιος είπε ότι η αναπηρία του σήμαινε ότι ήταν ανίκανος να διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Ο Αμπάντ έχει αρθρογρύπωση, μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις, κάτι που είπε ότι σημαίνει ότι οι σεξουαλικές σχέσεις μπορούν να συμβούν μόνο με τη βοήθεια ενός συντρόφου.

Όμως την επόμενη μέρα, η ερευνητική ειδησεογραφική τοποθεσία Mediapart ανέφερε ότι μια ομάδα παρακολούθησης που δημιουργήθηκε από μέλη του κινήματος #MeToo της Γαλλίας – το Παρατηρητήριο της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας στην πολιτική (Observatoire des dhunes sexistes et sexuelles) – είχε ενημερώσει τους εισαγγελείς ότι δύο γυναίκες είχαν ισχυριστεί ότι ο Αμπάντ τους βίασε το 2010 και το 2011. Η ομάδα είχε επίσης ενημερώσει το κόμμα του Μακρόν, ανέφερε η έκθεση.
Δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις

Ο Αμπάντ και η Ζαχαροπούλου, εάν οι κατηγορίες εναντίον της ευσταθούν, δεν είναι οι μόνοι από τους υπουργούς του Μακρόν που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Η απόφαση του Μακρόν να διορίσει τον σκληροπυρηνικό Ζεράλντ Νταρμανέν ως υπουργό Εσωτερικών το 2020 – αν και είχε κατηγορηθεί για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας – προκάλεσε έντονες επικρίσεις και πυροδότησε διαμαρτυρίες. Ο Νταρμανέν κατηγορήθηκε ότι βίασε μια γυναίκα που ζήτησε τη βοήθειά του για τη διαγραφή του ποινικού της μητρώου το 2009. Η έρευνα για τον βιασμό σταμάτησε το 2018, αλλά οι δικαστές διέταξαν να ανοίξει ξανά τον επόμενο χρόνο. Η έρευνα τελικά περατώθηκε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μακρόν, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, έχει δεχτεί επανειλημμένα πυρά για τα απαρχαιωμένα σχόλιά του σχετικά με τις γυναίκες. Διαβόητος αντι-φεμινιστής, είχε μιλήσει ανοιχτά για «τρελές γυναίκες που απλά κατηγορούν τους άνδρες».

Έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν «άνδρες-αρπακτικά», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες «που έλκονται από την εξουσία». Ανέφερε το υποθετικό παράδειγμα μιας φιλόδοξης «σταρλέτας» που αποφασίζει να κοιμηθεί με έναν άντρα για να προλάβει, αναφέροντάς το ως «προαγωγή καναπέ».
www.naftemporiki.gr