Η φημολογία για πιθανή συνάντηση -έστω και άτυπα- του πρωθυπουργού, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Το ήσυχο καλοκαίρι που είχαν συμφωνήσει Μητσοτάκης και Ερντογάν στο προ τριμήνου τετ α τετ που είχαν στις Βρυξέλλες πέρασε και πλέον η Άγκυρα ξεκινά να χτίζει εκ νέου την προκλητική της ρητορική πάνω στο μεταναστευτικό και τις ροές από το Αφγανιστάν μετά την εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ είχε κλείσει το παράθυρο για ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ, αφήνοντας ωστόσο ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα

 «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν συμπίπτουν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε δηλαδή τις ίδιες μέρες στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε  καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας», είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς την Άγκυρα: «Νομίζω ότι και η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Και πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε οι πρόσφυγες να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους».

Πάντως, όπως έγινε γνωστό χθες στις ΗΠΑ θα βρεθεί και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανο να έχει έστω και ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με την πρώτη ευκαιρία η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ανοικτή παραμένει η ημερομηνία για την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να βρεθεί ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 2 Νοεμβρίου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι προγραμματισμένα τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ανοικοδομήθηκε πλήρως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Εάν η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί νωρίτερα και ο πρωθυπουργός βρεθεί στις ΗΠΑ στις αρχές του Νοέμβρη, δεν είναι απίθανο οι δύο άνδρες να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση της Ουάσιγκτον είχε «κλειδώσει» στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Μητσοτάκης-Μπάιντεν την 25 Μαρτίου.