Νέες περιοχές περνάνε στο «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη καθώς η πανδημία φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση. Τι εξετάζεται.

Η Θεσσαλονίκη περνά στο «κόκκινο» όπως η Χαλκιδική, η Λάρισα και το Κιλκίς καθώς τα επιδημιολογικά τους δεδομένα παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση.

Παράλληλα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως εισηγείται τρεις προϋποθέσεις για είσοδο των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες:

ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού

ή με πιστοποιητικό νόσησης

ή με rapid test

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις «κόκκινες» περιοχές, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, εμπλουτίζονται.

Γενικότερα, το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις από τα Βαλκάνια.

Πάντως, κατά την έκτακτη επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής λοκντάουν.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη ανταγωνίζεται σε κρούσματα την Αττική, που μετρά σχεδόν τριπλάσιο πληθυσμό.

Χτες, από τα 2978 νέα κρούσματα η συμπρωτεύουσα συγκέντρωσε 435 μολύνσεις, ενώ η Αττική «μάζεψε» 560.