Αεικίνητος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν το βάζει κάτω παρά τα 85 του χρόνια και την παταγώδη του αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας και ονειρεύεται νέα ξεκινήματα. Η τελευταία του ιδέα είναι να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο για νεαρούς επίδοξους πολιτικούς, στο οποίο θα διδάσκει και ο ίδιος.

Το Universitas Libertatis (Πανεπιστήμιο της Ελευθερίας) μάλλον δεν θα έχει στο πρόγραμμα μπούνγκα-μπούνγκα, τα περιβόητα πάρτι με κορίτσια και γυναίκες που έκαναν στριπτίζ. Θα περιλαμβάνει όμως μαθήματα από… σεξολόγο, που θα δείχνει στους μαθητευόμενους τα μυστικά της γλώσσας του σώματος.

Το πανεπιστήμιο θα έχει έδρα την Βίλα Γκερνέτο, μία έπαυλη 60 δωματίων, μέσα σε ένα πάρκο στη Λομβαρδία, η οποία ανήκει στον Μπερλουσκόνι. «Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τη μελλοντική γενιά των πολιτικών, κάτι που κανένα κόμμα δεν κάνει πια, για αυτό και η πρωτοβουλία του Μπερλουσκόνι είναι πολύ χρήσιμη και συμπληρώνει ένα κενό», είπε ο Μάριο Μπατσίνι, πρώην υπουργός, που θα διδάσκει οικονομικά.

Η εγγραφή θα κοστίζει 1.000 ευρώ και η παρακολούθηση πολλών από τα μαθήματα θα μπορεί να γίνει online. Θα διδάσκουν επίσης, η Σάρα Νεγκροσίνι, που είναι, σύμφωνα με την ίδια, «κλινική σεξολόγος που θεραπεύει σεξουαλικές παθήσεις», όπως η απώλεια της λίμπιντο.

Ο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται να χρειάστηκε ποτέ τέτοιες συμβουλές, γράφουν οι Times. Μια φορά αστειεύτηκε ότι σε δημοσκόπηση που ρωτούσε γυναίκες αν θα έκαναν σεξ μαζί του, το 33% δήλωσε «ναι» και οι υπόλοιπες απάντησαν «πάλι;»… Μία επαγγελματίας συνοδός, η Πατρίτσια Ντ’Αντάριο, είχε δώσει κάποτε δημοσίως συγχαρητήρια στον Μπερλουσκόνι για την αντοχή του στο κρεββάτι, «η οποία άξιζε να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες» και πρόσθεσε ότι έπαιρνε δύναμη και ενέργεια από ένα «αηδιαστικά γλυκό» αφέψημα με βότανα που έπινε.

Η Νεγκροσίνι, που ασχολείται και με τη θεραπεία ζευγαριών, είπε ότι προσελήφθη από το πανεπιστήμιο για να μάθει στους πολιτικούς πώς να ελέγχουν τη γλώσσα του σώματός τους, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευσή της στην «ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία και βιο-ενέργεια». «Θα τους μάθω πώς να υιοθετούν μία θετική στάση σώματος που θα είναι αρεστή στο κοινό», είπε στη La Repubblica.

Σε όλη του την θητεία στη δημόσια σφαίρα, ο Μπερλουσκόνι ήταν χαμογελαστός και έδειχνε χαρούμενος, όπως του είχε πει ο πατέρας του: «Πρέπει να έχεις τον ήλιο στην τσέπη σου και να ξέρεις πώς να τον δίνεις στους άλλους με ένα χαμόγελο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Times σημειώνουν ότι η δική του εμφάνιση και εμμονή στη νεότητα, κάνοντας μεταμόσχευση μαλλιών και πιθανώς και λίφτινγκ προσώπου και φορώντας μέικαπ, ενέπνευσε πολιτικούς που ασχολούνται συνέχεια με την εμφάνισή τους, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ίδιος επικρίθηκε για τις απρεπείς χειρονομίες και εκφράσεις του όταν συνάντησε τη Μισέλ Ομπάμα, στις ΗΠΑ, το 2009, παρόντος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του έριξε ένα φαρμακερό βλέμμα μπροστά στις κάμερες. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ήθελε να ιδρύσει πανεπιστήμιο και το 2010, με τον Πούτιν ανάμεσα στους διδάσκοντες.