Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), του παλαιότερου διακρατικού οργανισμού, που έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τοποθετείται από το κόμμα του –ή μάλλον από τον… ίδιο, για λογαριασμό του κόμματος– ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οπως έγραψε η κομματική εφημερίδα «Αυγή» στην ηλεκτρονική έκδοσή της, η απόφαση αυτή αποτελεί «επιλογή του ίδιου του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ανακοινωθεί από τους συνεργάτες του εδώ και εβδομάδες, τόσο στον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο όσο και στον γραμματέα της ΚΟ Διονύση Καλαματιανό».

«Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στεφάνου Κασσελάκη», εξ ου και «δεν είχε συζητηθεί στη χθεσινή τους συνάντηση», διευκρινίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ. Αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε η Ρένα Δούρου.

Η Συνέλευση, με έδρα το Στρασβούργο, αποτελεί θεσμικό όργανο του ΣτΕ και απαρτίζεται από 612 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά), τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών του, καθώς και απο 30 παρατηρητές και 30 εταίρους για τη Δημοκρατία. Πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδό της στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του ΣτΕ, ήτοι την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ενώ η εκπροσώπηση κάθε χώρας είναι ανάλογη του πληθυσμού της.

Η Βουλή των Ελλήνων, συγκεκριμένα, μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά τακτικών και επτά αναπληρωματικών μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείτο από τη Νίνα Κασιμάτη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Πηγή: Protagon.gr