Στην ταινία «Close» του ανερχόμενου 32χρονου Βέλγου σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ απονεμήθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες το Βραβείο Κοινού LUX 2023, που έχει θεσπίσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Η ταινία, που αφηγείται τη στενή, αθώα φιλία δυο 13χρονων αγορών που διαταράσσεται ξαφνικά από την κοινωνική προκατάληψη, ξεχώρισε και συγκίνησε τόσο του ευρωβουλευτές όσο και την πλειοψηφία των περίπου 45.000 Ευρωπαίων σινεφίλ που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Η ταινία, η οποία είναι συμπαραγωγή Βελγίου, Γαλλίας και Ολλανδίας, αφηγείται την ιστορία μιας έντονης φιλίας μεταξύ δύο δεκατριάχρονων αγοριών: του Leo και του Remi. Όταν η φιλία τους διακόπτεται απότομα, ο Leo πλησιάζει τη Sophie, τη μητέρα του Remi, καθώς δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί

Οι άλλες τέσσερις ταινίες που ήταν υποψήφιες για το βραβείο ήταν οι εξής: «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» από την Ισπανίδα σκηνοθέτη Carla Simón, «Μέρες Ξηρασίας» από τον Τούρκο σκηνοθέτη Emin Alper, «Will-o’-the-the-Wisp» από τον Πορτογάλο σκηνοθέτη João Pedro Rodrigues και «Το Τρίγωνο της Θλίψης» του Σουηδού σκηνοθέτη Ruben Östlund.
Η ταινία «Close» έλαβε επίσης το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 2022, ενώ ήταν στην πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Δείτε το τρέιλερ

https://www.youtube.com/watch?v=ZqPaPT6E_1k