Ο Στινγκ έχει παίξει σε στάδια και τεράστιους χώρους συναυλιών, όμως τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το πιο «σκληρό» κοινό του, καθώς θα τραγουδήσει για κρατούμενους στη φυλακή Σεκοντιλιάνο της Νάπολης, όπου βρίσκονται μερικά από τα διαβόητα αφεντικά της μαφίας της πόλης.
Κάνοντας το σόου ακόμα πιο ασυνήθιστο, ο βρετανός ροκ σταρ θα ανέβει στη σκηνή με μια κιθάρα που του χάρισαν κρατούμενοι, κατασκευασμένη από ξύλο που αποσπάστηκε από μια βάρκα προσφύγων, σύμφωνα με τους Times.
Οι μαφιόζοι εγγράφονται σε ένα πρόγραμμα των ιταλικών φυλακών για τη μετατροπή ξύλων από βάρκες που φθάνουν στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα σε μουσικά όργανα. Ετσι, οι κρατούμενοι μαθαίνουν ένα επάγγελμα και ταυτόχρονα ευαισθητοποιούνται για τα δεινά των προσφύγων και των μεταναστών που πνίγονται συχνά προσπαθώντας να φθάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο διευθύνεται από ένα ιταλικό φιλανθρωπικό ίδρυμα και υποστηρίζεται από τον πάπα Φραγκίσκο, οι κρατούμενοι στο Μιλάνο έχουν ήδη διδαχθεί από έναν ειδικό λαουτιέρη να κατασκευάζουν βιολιά που συνεχίζουν να φέρουν τη βαφή του σκάφους.
«Μπορείς να φτιάξεις όργανα από αυτά τα σκάφη; Λειτουργούν; Εντάξει, τότε θα παίξω με ένα» είπε ο 71χρονος Στινγκ μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Πιστεύω ότι τα όργανα που δημιούργησε το ίδρυμα αντιπροσωπεύουν την ομορφιά και την αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους» είπε πριν από τη συναυλία στη φυλακή.
Ο πρώην frontman των Police μένει πλέον σχεδόν μόνιμα στην Ιταλία από το 1999, όταν και αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο κτήμα στην Τοσκάνη. Εκεί παράγει «βιοδυναμικά» κρασιά που καλλιεργούνται σε χώμα αναμεμειγμένο με κοπριά αγελάδας.
Ανάμεσα στα κρασιά του είναι και ένα κόκκινο το οποίο ονόμασε «Μήνυμα σε Μπουκάλι», από την επιτυχία των Police «Message in a Bottle».
Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Μεταμόρφωση», που διεξάγεται στις φυλακές της Ιταλίας, ο Στινγκ εκφράζει έμπρακτα την υποστήριξή του στους περισσότερους από 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ιταλία φέτος διασχίζοντας τη Μεσόγειο.
Η πρωτοβουλία είναι η πιο πρόσφατη από εκείνες που αξιοποιούν ξύλα από τα σκάφη προσφύγων, τα οποία απορρίπτονται σε ναυπηγεία ή σε παραλίες στην Ιταλία, αφού φθάσουν διαλυμένα από τη Λιβύη, την Τυνησία ή την Αίγυπτο.
Οταν ένα σκάφος διαλύθηκε σε θαλασσοταραχή στα ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, τον Φεβρουάριο, τεμαχισμένο ξύλο από αυτό μετατράπηκε σε σταυρό, που χρησιμοποιήθηκε από έναν τοπικό ιερέα σε μια πασχαλινή πομπή μνήμης για τα 90 θύματα του ναυαγίου.
Εφέτος, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει 537 θανάτους ή εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο
Πηγή: Protagon.gr