Μια ακόμη μελέτη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και ειδικά στις πολικές του περιοχές. Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώθηκε σε πάχος κατά το ήμισυ την περίοδο 2005-2007 και δεν έχει ανακάμψει μέχρι σήμερα αντανακλώντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature».

Όπως προκύπτει από έρευνα με επικεφαλής τον Χιρόσι Σουμάτα από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε μια ευδιάκριτη αλλαγή στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής που χαρακτηρίζεται από μείωση κατά περισσότερο από 50% του παχέος πάγου (παχύτερου από τέσσερα μέτρα) και αύξηση του λεπτότερου, ομοιόμορφου πάγου. Αυτή η μετατόπιση συνέβη την περίοδο 2005-2007, οπότε εντοπίστηκε ότι ο μέσος χρόνος παραμονής πάγου στη θάλασσα μειώθηκε από 4,3 χρόνια σε 2,7 χρόνια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το πάχος του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει αλλάξει ουσιαστικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αντανακλώντας τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε όλη την Αρκτική και τα ευρήματα αυτά δείχνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αλλαγή στο πάχος του θαλάσσιου πάγου ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας των ωκεανών στις περιοχές σχηματισμού πάγου.

Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιοι πάγοι τόσο στην Αρκτική όσο και την Ανταρκτική παίζουν κρίσιμο ρόλο στα τοπικά οικοσυστήματα και αποτελούν ανάμεσα στα άλλα τόπο αναπαραγωγής, προστασίας και κυνηγιού για πολλά είδη και το λιώσιμο τους δημιουργεί όπως είναι ευνόητο συνθήκες εξαφάνισης αυτών των ειδών.
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ