Λατρεύουμε τις πίτες σε όλες τους τις μορφές. Η χώρα μας έχει πλούσια παράδοση σε λαχταριστές πίτες από διάφορες γωνιές της.

Αλμυρές, γλυκιές, με φύλλο ή χωρίς, με διάφορα εκλεκτά υλικά, όλες είναι πεντανόστιμες και μοσχοβολούν.

Οι πίτες χωρίς φύλλο κάνουν μεγάλο buzz τελευταία καθώς γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα ενώ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πιο περίπλοκες.

Είναι πεντανόστιμες και γίνονται με απίθανα υλικά που παράγει ο τόπος μας.

Ψάχνοντας την ιδανική συνταγή, βρήκαμε μια απίθανη για αλμυρή κολοκυθόπιτα που γίνεται χωρίς φύλλο.

Είναι μούρλια και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (από 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια)
  • 2 κούπες αλεύρι (1 κούπα σταρένιο, 1 κούπα για όλες τις χρήσεις)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1μεγάλο ξερό
  • 4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα
  • 1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
  • 1 φακελάκι baking powder (3,5 κ.γ.)
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα περίπου, όχι πατητή)
  • Προαιρετικά: 2-3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και την επιφάνεια της πίτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται. Μετράμε τρεις κούπες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα υλικά. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το baking powder και το πιπέρι.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε σκεύος ανάμειξης με το χέρι ή με το μίξερ χειρός.
  • Προσθέτουμε τα πράσινα υλικά, τα τυριά, και τα αλεύρια, ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μείγμα. Αδειάζουμε τον χυλό σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος ή σε ταψάκι.
  • Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο χέρι και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει. Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 180C για 60-65 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της.
  • Τη σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.