Ναι, τις συνταγές που έχουν γίνει κλασικές δεν τις αλλάζεις. Αν, όμως, το μόνο που αντικαθιστάς είναι ένα προϊόν με ένα άλλο εξίσου ελληνικό και πεντανόστιμο;

Στη λογική των ακαταμάχητων γεμιστών, αλλά χωρίς ρύζι, η συνταγή αυτή θα γίνει ο αγαπημένος τρόπος να καταναλώνετε πολύτιμο και γευστικό τραχανά και τον χειμώνα. Μαζί, φυσικά, στο πιάτο θα βρείτε και τον δυόσμο, το κρεμμύδι και όλα όσα κάνουν τα γεμιστά το πιάτο του καλοκαιριού.

Υλικά

    4 ώριμες, γερές ντομάτες

    1 φλιτζάνι γλυκός τραχανάς

    1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

    2 σκελίδες σκόρδο

    4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

    2 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες

    Αλάτι και πιπέρι

    Καυτερό κόκκινο πιπέρι

    Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το πάνω μέρος της ντομάτας και αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι. Καθαρίζουμε τα λευκά μέρη και λιώνουμε τη σάρκα να γίνει χυμός.

Τρίβουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και βάζουμε μαζί με τη ντομάτα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον τραχανά, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μπόλικο καυτερό πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά

Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση και βάζουμε σε μικρό ταψάκι. Απλώνουμε τριγύρω τις πατάτες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη γέμιση στο ταψί. Βάζουμε μισό ποτήρι νερό και αλατοπιπερώνουμε το ταψί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 λεπτά περίπου, ώστε να φουσκώσει ο τραχανάς και να ψηθούν οι πατάτες.