ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1/2 κιλό κριθαράκι

2 μελιτζάνες φλάσκες

4 μικρά κολοκύθια

200 γρ. μπάμιες (κατεψυγμένες)

4-5 ντομάτες

2 μεγάλα κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

1 χταπόδι (περίπου 1-1,5 κιλό)

1 ξυλάκι κανέλα

4 καρφάκια γαρίφαλο

1 κόκκο μπαχάρι

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

2 λουβιά καρδάμωμο (κακουλέ)

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ζάρια (1×1 περίπου), τις πιπεριές σε ροδέλες και τρίβουμε τις ντομάτες στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγαλούτσικους κύβους. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά (μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκύθια, πιπεριές) σε ελαιόλαδο και τα κρατάμε στην άκρη ζεστά. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με μισό ποτήρι νερό, κόκκινο κρασί, ένα φύλλο δάφνη και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, μαύρο πιπέρι και καρδάμωμο) σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χταπόδι με ό,τι ζουμιά έχει η κατσαρόλα και ρίχνουμε την ντομάτα να πάρει μια βράση. Βάζουμε σε ένα ταψί τα λαχανικά που έχουμε σοτάρει, το χταπόδι με την ντομάτα, το κριθαράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου 20-25 λεπτά.