·  1 κιλό καλαμαράκια (καθαρισμένα)

·  45 γρ. ελαιόλαδο

·  1 φοινόκιο (κομμένο σε φέτες)

·  1 κιλό πατάτες baby (κομμένες στη μέση)

·  120 γρ. μαυροδάφνη ή κόκκινο κρασί

·  360 γρ. τομάτα (στον τρίφτη)

·  1 φύλλο δάφνης

·  40 γρ. άνηθο (ψιλοκομμένο)

·  Ξύσμα από 1 λεμόνι

  1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (5-7). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το φινόκιο και τις πατάτες και μαγειρεύουμε συνεχώς για 3 – 4 λεπτά.
  2. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα καλαμαριά και μόλις τα ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά σβήνουμε με την μαυροδάφνη ή το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε την τομάτα και το φύλλο δάφνης.
  3. Μαγειρεύουμε για 25 – 30 λεπτά αυτή μέχρι το καλαμάρι και οι πατάτες να έχουν μαλακώσει.
  4. Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε φρέσκο ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το ξύσμα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
    Εάν θέλουμε, μπορούμε να πήξουμε το υγρό με λίγο κορν φλάουρ για ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
  5. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε μέχρι φρυγανισμένο ψωμί.