Τα υλικά:

800 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 τριμμένες ντομάτες και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ξυλαράκι κανέλα
λίγο θυμάρι
λίγο αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
Κρέμα γάλακτος
300 γραμμάρια τριμμένο τυρί της προτίμησής σας (θα μπορούσε να είναι γραβιέρα, ρεγκάτο, κασέρι ή ακόμη και φέτα – ανάλογα με το πόσο αλμυρό ή γλυκό θέλετε το αποτέλεσμα)
τριμμένη φρυγανιά
Φύλλο χωριάτικο ή κρούστας
Ελαιόλαδο
Η εκτέλεση:

Ρίχνετε τον κιμά με λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και αφήστε τα να σοταριστούν λίγο ακόμη. Ρίχνετε στη συνέχεια τις ντομάτες και όσο νερό χρειαστεί. Αφήνετε να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα.

Μεταφέρετε σε ένα μπολ τον κιμά ή απλά τον απομακρύνετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα το τυρί, έναν κρόκο αυγού (προσοχή όχι το ασπράδι, δεν θέλουμε να βγει “ομελέτα”) και λίγη κρέμα γάλακτος. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά για να “μαζέψει” τα υγρά, χωρίς το μείγμα να στεγνώσει τελείως. Η γέμισή σας είναι έτοιμη.

Τοποθετείτε στο κάτω μέρος του ταψιού 4 φύλλα τσαλακωτά. Λαδώνετε ένα – ένα τα φύλλα με πινέλο. Βάζετε τη γέμιση και από πάνω ακόμη 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.

Ψήνετε στους 180 – 200 βαθμούς για 35 -40 λεπτά.