Υλικά για 8–10 κομμάτια

Για τη ζύμη

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
630 γρ. αλεύρι
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αβγά (χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι)
90 γρ. καστανή ζάχαρη (ψιλή)
100 ml κονιάκ
1 ½ κ.σ. χυμό λεμόνι
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
50 ml γάλα

Για τη γέμιση

500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή άλλη μαρμελάδα της επιλογής σας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού, και ζυμώνουμε.

Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το κονιάκ με τους κρόκους και το γάλα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα σταδιακά στο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε. Τέλος, ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμόνι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι λεία, σχετικά μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλιοστών και το απλώνουμε στη βάση μιας ταρτιέρας ή στρογγυλής φόρμα με διάμετρο 25-30 εκ. Κόβουμε σύριζα ό,τι περισσεύει γύρω από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα μέσα στην τάρτα.
Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης με τον πλάστη και το κόβουμε σε ισόπαχες λωρίδες. Τις τοποθετούμε πάνω στην τάρτα πρώτα οριζόντιες και στη συνέχεια κάθετες από πάνω. Χτυπάμε τα ασπράδια του αβγού και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.