Υλικά (για περίπου 6 μερίδες)

1 μεγάλο άσπρο λάχανο

750 γρ. κιμάς (ιδανικά ανάμεικτος, με μοσχάρι και χοιρινό)

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Άνηθος και μαϊντανός ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι Καρολίνα

Κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

Λεμόνι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, κάνοντας μια κυκλική κίνηση, το κοτσάνι από το λάχανο και το σκληρό κομμάτι της καρδιάς. Αφαιρούμε και πετάμε τις δύο πρώτες στιβάδες φύλλων και ξεπλένουμε το υπόλοιπο λάχανο. Έπειτα το βάζουμε στην κατσαρόλα, με την πλευρά του ανοίγματος που έχουμε κάνει σε αυτό προς τα κάτω, και το ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Καθώς προχωράει ο βρασμός, αφαιρούμε με μια τσιμπίδα ένα-ένα τα φύλλα από το κοτσάνι για να βράσουν όλα ομοιόμορφα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Έπειτα απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου, κόβουμε από τη μέση τα νεύρα τους και τα φυλάμε μαζί με δυο-τρία φύλλα από το λάχανο. Με τα υπόλοιπα τυλίγουμε τους ντολμάδες με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση. Στρώνουμε τη μία στρώση από τα φύλλα που έχουν περισσέψει από το τύλιγμα στον πάτο της κατσαρόλας, μαζί με τα νεύρα που έχουμε αφαιρέσει, και πάνω τους τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά, στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο.

Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με δυο πιατα (για μη «χοροπηδάνε» καθώς βράζουν και ξετυλιχτούν) και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, όχι παραπάνω. Ρίχνουμε αλάτι, λεμόνι, λίγο λάδι και νερό. Βράζουμε γύρω στα 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Για τη σάλτσα αυγολέμονο

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αυγά

1 λεμόνι

Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά, ώστε να ψηθεί το αλεύρι, κι έπειτα ρίχνουμε ζουμί από τους ντολμάδες μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Αυγοκόβουμε, ρίχνοντας σιγά-σιγά τα τέσσερα αυγά που έχουμε χτυπήσει μαζί με τον χυμό του λεμονιού, ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.