Υλικά για 8 μπιφτέκια

800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (λάπα)
1 κρεμμύδι, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο αβγό
2 κ.γ. ξερός δυόσμος
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
40 γρ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
1 κ.γ. μηλόξιδο
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
125 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
5-6 ντοματίνια, κομμένα σε μικρά κυβάκια (αφαιρούμε τα πολλά σπόρια)
πέστο βασιλικού
αλάτι
πιπέρι

Για το ψήσιμο

ελαιόλαδο για το τηγάνι
ζεστός ζωμός λαχανικών
4 ντομάτες κομμένες στη μέση
σπιτικό πέστο βασιλικού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια μας και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε κι από την προηγούμενη μέρα ή από το πρωί και να τα ψήσουμε το βράδυ.

Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 8 περίπου ίσες μπάλες (γύρω στα 120 γρ.).

Δημιουργούμε με το δάχτυλο μια τρύπα στη μέση και τη γεμίζουμε με 2-3 κομματάκια μοτσαρέλα και 2-3 κομματάκια ντοματίνι.

ζύμωμα
Κλείνουμε την τρύπα πιέζοντας τον κιμά πάνω από τη γέμιση και πατικώνουμε ελαφρά το σχήμα της μπάλας να γίνει πλακέ. Προσέχουμε να κλείσουν καλά οι ενώσεις γύρω από τη γέμιση, για να μη χυθεί απέξω κατά το ψήσιμο.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, στο οποίο να εφαρμόζει καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα μπιφτέκια (μπορούμε φυσικά να ψήσουμε όσα χρειαζόμαστε, απλά με τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία όταν αποφασίσουμε να τα ψήσουμε).

θωράκιση
Ψήνουμε τα μπιφτέκια για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό ζωμό, τόσο όσο να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση τους – όχι να τα καλύψει, γιατί τότε απλώς θα βράσουν! Προσέχουμε να μη χύσουμε τον ζωμό απευθείας πάνω στα μπιφτέκια, αλλά στο τηγάνι.
Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να ψηθούν μέσα στον ζωμό για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι, γυρίζουμε τα μπιφτέκια και συνεχίζουμε να σιγοψήνουμε για λίγα λεπτά. μέχρι να τραβήξουν την σάλτσα. Αν θέλουμε, τα ξαναγυρίζουμε, θα βγούνε ακόμα πιο ωραία!

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε τις ντομάτες μέσα στο ίδιο τηγάνι αν έχουμε χώρο. Βάζουμε πρώτα από την κομμένη πλευρά τους και μετά από 2-3 λεπτά τις γυρίζουμε ανάποδα για άλλο τόσο.
Αν δεν χωράνε μαζί, αφού βγάλουμε τα μπιφτέκια, ψήνουμε στο ίδιο τηγάνι τις ντομάτες. Προσθέτουμε στις ντομάτες λίγο αλάτι και πιπέρι όσο είναι στο τηγάνι.

Σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε 1-2 κ.γ. πέστο πάνω από κάθε ψημένη ντομάτα. Αν θέλουμε, στύβουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι στα μπιφτέκια.