Συνταγή για οσομπούκο με πουρέ
Συστατικά για το Osso buco με πουρέ πατάτας
- 2 κιλά Osso Buco (4 κομμάτια Osso Buco) από μοσχαράκι γάλακτος
- 3 κ.τ.σ αλεύρι
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 4 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε κύβους
- 2 σκ. σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
- 120 ml ξηρό λευκό κρασί
- 2 κύβους ζωμό βοδινού
- 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 1/2 κ.τ.σ Βούτυρο
- 2 κ.τ.σ αλεύρι γ.ο.χ
- 1 λίτρο νερό
Τα υλικά για τον πουρέ πατάτας:
6-8 πατάτες
200 ml κρέμα γάλακτος
3 κ.τ.σ βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Η συνταγή για το Osso Buco με πουρέ
- Αλατοπιπερώνετε όλες τις πλευρές του Osso Buco σας.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι σε κύβους.
- Εν τω μεταξύ, σε μια χαμηλή κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο για να καλύψετε ελαφρά το κάτω μέρος της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά.
- Βάλτε το αλεύρι σας σε ένα πιάτο και αλευρώσετε το osso buco σας από παντού.
- Μόλις το λάδι φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία και καπνίζει ελαφρώς, βάλετε τα osso buco και ψήσετε το μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Αφαιρέστε από την κατσαρόλα και αφήστε το osso buco σε ένα πιάτο.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι στην ίδια κατσαρόλα και αφήστε τα να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά.
- Σβήσετε με το λευκό κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί τελείως (περίπου 5 λεπτά).
- Σε αυτό το σημείο, προσθέστε ξανά το Osso buco τους δυο κύβους βοδινό, το νερό και τα βότανα.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπάζουμε και
- μαγειρεύουμε για 2 ώρες και 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ξεσκεπάζετε και μαγειρεύετε άλλα 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, αν χρειαστεί προσθέσετε λίγο νερό.
- Βγάλτε το Osso buco σας από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.
Για μια ωραία δεμένη σάλτσα:
- Σουρώσετε το υγρό μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι.
- Ρίξτε το υγρό (χωρίς το λίπος) πίσω στην κατσαρόλα που ψήσατε και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά.
- Σε μια ξεχωριστή μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι.
- Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέστε το μείγμα βουτύρου/αλευριού (roux) στο υγρό και ανακατέψτε.
- Μαγειρέψτε λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέστε ξανά το Osso buco και ζεστάνετε (λίγα λεπτά).
- Το σερβίρουμε ζεστό πάνω από πουρέ πατάτας.
- Γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα δεντρολίβανο και θυμάρι.
- Η συνταγή για τον πουρέ πατάτας:
- Βάζουμε τις καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Περίπου 45 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αφαιρούμε το νερό (κρατάμε μόνο ελάχιστο στον κάτι της κατσαρόλας).
- Με ένα σύρμα χειρός απλά με τις πατάτες, δεν θέλουμε κυκλικό ανακάτεμα, μόνο σπάσιμο.
- Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Τελειώνουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο και σερβίρετε ζεστός.