Τα vareniki είναι ουσιαστικά ουκρανικά ντάμπλινγκς που κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές γέμισης, με πιο συνηθισμένη τον πουρέ πατάτας. Θέλει λίγο κόπο και χρόνο η παρασκευή τους, αλλά αξίζει.

Θα χρειαστείτε για 4 άτομα
Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς
½ φλιτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση
½ κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι βραστό γάλα
4 κ.σ. ηλιέλαιο
4 κ.σ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. αλεύρι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Φτιάξτε τη ζύμη, αναμειγνύοντας το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά και 2 κ.σ. ηλιέλαιο σε ένα μπολ. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, καλύψτε το μπολ και αφήστε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη, ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να τα σωτάρετε σε λιγότερο λάδι.

Γεμίστε ένα κατσαρολάκι με νερό, προσθέστε αρκετό αλάτι και βάλτε τις πατάτες σας καθαρισμένες, να βράσουν. Μόλις βράσουν αφαιρέστε τες και κρατήστε το νερό.

Βάλτε τις πατάτες σας σε ένα μπολ και πολτοποιήστε τες με ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι, προσθέτοντας σταδιακά το ½ φλιτζάνι βραστό γάλα. Προσθέστε το βούτυρο και αν χρειάζεται λίγο από το βραστό νερό από τις πατάτες και ανακατέψτε μέχρι να έχετε την υφή και πυκνότητα του πουρέ. Στο τέλος προσθέστε και τα κρεμμύδια, ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε. Αυτή είναι η γέμισή σας.

Όταν η ζύμη σας είναι πια έτοιμη, κόψτε τη σε 3 μεγάλα κομμάτια κι έπειτα απλώστε το κάθε κομμάτι ώστε να έχει πάχος 3 χιλιοστά. Με τσέρκι, κόψτε μικρά κυκλάκια διαμέτρου περίπου 7 εκατοστών και βάλτε γέμιση στο καθένα, στο κέντρο του. Τυλίξτε τα στη μέση και κάντε σχέδιο με τα δάχτυλά σας στις άκρες του.

Σε ένα μικρό τηγάνι λιώστε το βούτυρο, τηγανίστε τα κρεμμύδια για 1 λεπτά και προσθέστε και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Απομακρύνετε από τη φωτιά και βάλτε τα σε ένα μπολ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάλτε τα vereniki σας και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 3 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα.

Σερβίρετε με τα τηγανητά κρεμμύδια και πασπαλίστε φρέσκο κρεμμυδάκι.