Ενώ η παραδοσιακή συνταγή κανονικά δεν περιέχει τυρί, οι περισσότερες εκδοχές που θα βρούμε βάζουν λίγη ελβετική γραβιέρα που ταιριάζει ωραία ή κάποιο άλλο τυρί, που θα σχηματίσει ωραία κρούστα από πάνω.

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες, ιδανικά με μαντολίνο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κόφτες κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί
  • 200 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
  • λίγο πιπέρι μαύρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 3 κ.σ. τριμμένη ελβετική γραβιέρα, γραβιέρα Νάξου ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε ένα πυρέξ με βούτυρο, κόβουμε μία σκελίδα σκόρδο στα δύο και αλείφουμε με αυτήν το πυρέξ. Την ίδια σκελίδα τη φυλάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε μέσα στο γάλα.

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το γάλα, την κρέμα, το κομμένο σκόρδο, ένα φύλλο δάφνης, ½ κ.γ. θυμάρι, αλάτι, πιπέρι μαύρο, ½ κ.γ. πάπρικα και ½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη, ανακατεύουμε και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Φέρνουμε σε βράση και σβήνουμε τη φωτιά αφήνοντας το τηγάνι πάνω στο ζεστό μάτι.

Βάζουμε μέσα τις κομμένες πατάτες και τις αφήνουμε έτσι για 3 περίπου λεπτά. Με μία σπάτουλα ή λαβίδα μεταφέρουμε τις πατάτες στο πυρέξ σε σειρές, η μια να ακουμπάει πάνω στην άλλη. Όταν συμπληρωθεί η πρώτη στρώση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε από δημιουργώντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.

Τέλος τις περιχύνουμε με το γάλα, το οποίο πρέπει να τις σκεπάζει. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τρεις κ.σ. τυρί και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν