6 μικρές στρογγυλές πατάτες
2 φλιτζάνια γιαούρτι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξύδι
1 σκελίδα σκόρδου – ή και παραπάνω, ανάλογα με τα γούστα μας – , ψιλοκομμένη
1 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ένα μεσαίο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και καθαρισμένο από σπόρους

Ξεπλένουμε καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε με τη σκληρή πλευρά από ένα καθαρό σφουγγαράκι πιάτων. Θέλουμε να κρατήσουμε τη φλούδα τους αλλά όσο το δυνατόν πιο καθαρή και σε μεσαία κατσαρόλα τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τρυπιούνται ανεμπόδιστα (δοκιμάζοντας μ’ ένα μικρό πηρούνι ή ένα ξύλινο σουβλάκι). Συνήθως 30 λεπτά αρκούν.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Εδώ η υπομονή μας δοκιμάζεται, γιατί οι βραστές πατάτες χρειάζονται πολύ, πολύ χρόνο για να κρυώσουν για τα καλά. Οι πιο βιαστικοί ας καταφύγουμε στο κόλπο της κατάψυξης: τις απλώνουμε σε μια ρηχή πιατέλα και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 10 λεπτά.

Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, ξύδι, άνηθο, σκόρδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τρίβουμε το αγγούρι στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη και το πιέζουμε με τις χούφτες μας στεγνώνοντάς το όσο το δυνατόν καλύτερα. Ένα τουλπάνι, αν μας βρίσκεται, θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο. Το προσθέτουμε στο μίγμα του γιαουρτιού και φέρνουμε δυο γερές στροφές με μια κουτάλα για να ενωθούν.
Μόλις οι πατάτες κρυώσουν, τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα, θέλουμε να έχουν το μέγεθος μιας πηρουνιάς.
Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, τις αδειάζουμε στο μπολ με το γιαούρτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ό,τι μας κάνει κέφι: ψιλοκομμένη φέτα, πιπεριές καυτερές ή γλυκιές σε μικρά κομμάτια, ελιές ή φρέσκο δυόσμο. Επιπλέον άνηθος; Οπωσδήποτε!